Biyomühendis ne iş yapar

Biyomühendis ne iş yapar
Hem tıp bilimlerine hem de mühendislik bilimlerine ilgi duyuyorsanızbu mesleği incelemenizi öneriyoruz.

Biyomühendis, temel tıp bilimleri ile mühendislik bilimleri arasında bağlantı kurarak çalışmalar yapan kişidir.

Biyomühendisler;

• Amaca uygun üretimi planlar ve uygulama yapar,
• Üretim sektöründeki sistemlerin geliştirilmesi ve hizmetlerin verilmesi yoluyla toplumun yaşam seviyesini yükseltmek için çalışmalar yapar,
• Biyoteknolojik yöntemlerle çeşitli gıda malzemeleri, içecekler, enerji kaynakları (hidrojen, etanol, biyogaz), ilaçlar (antibiyotik, vitamin, hormon) ve biyokimyasal maddeler (protein ve amino asitler, enzimler, organik asit ve çözgenler, pestisitler ve çeşitli polimerler), biyolojik sistemlere uyumlu malzemeler elde edilmesi için bu sektörlerde üretimde bulunan işletmelerin AR-GE departmanlarında planlama, araştırma ve uygulama çalışmalarında bulunur.

Biyomühendis olmak isteyenlerin, fen bilimlerine ve özellikle biyoloji ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı, bilimsel meraka ve araştırmacı yapıya sahip, tasarım ve tasarladığını uygulayabilme gücüne sahip, dikkatini yoğunlaştırabilen ve ayrıntıları görebilen, kimyasal ve biyolojik maddelere karşı alerjisi olmayan, sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Biyomühendis çalışmasının büyük çoğunluğunu sektörel bazı değişiklikler olmasına karşın laboratuvar ortamında yapmaktadır. Zaman zaman üretim kısmında da bulunmak görevlerinin bir parçasıdır. Her iki ortamın da hijyen koşullarda hatta bazı durumlarda tamamen steril olması mesleğin gereklerindendir. Biyolojik maddelerle çalışma yapılması durumunda biyolojik güvenlik ilkelerine de uyulması zorunludur. Çalışma süreleri düzenli, çalışma ortamı temizdir.

Mesleğin eğitimi, yükseköğretim kurumlarının Biyomühendislik bölümünde verilmektedir.

Biyomühendislik lisans programını tamamlayanlar gıda, tarım, sağlık ve ilaç sektöründen çevre sektörüne kadar geniş bir endüstriyel yelpazede, hastane ve kliniklerde, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) gibi kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde, ithalat–ihracat şirketlerinde görev alabilirler. Araştırmacı ve öğretim görevlisi olarak çalışmak isteyenlerin lisansüstü eğitim yapmaları gerekmektedir. Ülkemizde yeni bir dal olması ve son yıllarda Biyomühendislik alanındaki gelişmelere paralel olarak artan iş olanakları, yeni alanların da ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Benzer Meslekler;

  • Genetik Mühendisi
  • Biyokimya Mühendisi
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisi
  • Biyomedikal Mühendisi

49
4
5
5
4
4
74
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.