Bizans ordusunun sayı üstünlüğüne rağmen Selçuklu ordusu karşısında bozguna uğramasının nedenleri neler olmuştur

Bizans ordusunun sayı üstünlüğüne rağmen Selçuklu ordusu karşısında bozguna uğramasının nedenleri neler olmuştur
Bizans ordusunun sayı üstünlüğüne rağmen Selçuklu ordusu karşısında bozguna uğramasının nedenleri neler olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bizans’ın 200.000 kişilik farklı ideallere hizmet eden ordusuna karşı Selçuklu ordusu aynı ideale hizmet eden 50.000 kişiden ibaretti. Bizans ordusu içerisinde yer alan Türkmenler ve Türklerden oluşan Avrupa Türkleri örneğin Peçenekler Alparslan’ın tarafına geçmiştir. Böylece iman dolu Selçuklu ordusu daha az sayıda olmasına rağmen savaşı kazanmıştır.

Selçuklu ordusunun, Bizans ordusunu sayı üstünlüğüne rağmen bozguna uğratmasının nedenleri arasında stratejik konum, teknolojik üstünlük, liderlik yetenekleri, moral ve motivasyon, diplomatik çabalar gibi faktörler etkili olmuş olabilir. Bu faktörler, Selçukluların savaşta üstünlük sağlamasına ve sayısal olarak üstün olan düşmanı etkisiz hale getirmesine katkıda bulunmuştur.

Etkinlik

Büyük Selçuklu Devleti Dönemi’nde yaşanan Dandanakan, Pasinler ve Malazgirt Muharebeleri ile ilgili olarak aşağıdaki tabloya istenen bilgileri yazınız.

MuharebelerSebepleriSonuçlarıTürk tarihindeki önemi
Dandanakan (1040)Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey ile Gazneli Sultan Mesud arasındaki iktidar mücadelesi, toprak talepleri ve sınırların belirlenmesiSelçukluların zaferi, Gaznelilerin zayıflamasıBüyük Selçuklu Devleti'nin bağımsızlığını sağlaması ve İslam dünyasında güç kazanması
Pasinler (1048)Selçuklu ve Bizans arasındaki sınır anlaşmazlıkları, ticaret yollarının kontrolüSelçuklu zaferi, Bizans'ın Doğu Anadolu'daki toprak kayıplarıSelçuklu Devleti'nin Anadolu'daki varlığını güçlendirmesi ve Bizans'ın Doğu sınırlarını zorlaması
Malazgirt (1071)Selçuklu Sultanı Alp Arslan'ın Bizans'a karşı genişleme politikası, toprak talepleriSelçuklu zaferi, Anadolu'nun Türk yurdu haline gelmesiAnadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması, Bizans'ın Anadolu'daki etkinliğinin azalması

2. Örnek

MuharebelerSebepleriSonuçlarıTürk tarihindeki önemi
Dandanakan (1040)Selçuklu Devleti’nin Gazne Devleti’ni yendiği ve Gazne Devleti’nin çözülmesine yol açan muharebedir.Gazneliler devleti yıkılış dönemine girmiş, Büyük Selçuklu İmparatorluğu resmen kurulmuştur.Türklerin Bizans İmparatorluğu’na karşı yapmış olduğu ilk savaş olması ve Anadolu’nun kapılarını Türklere açması.
Pasinler (1048)Bizans’ın Anadolu’daki Türk akınlarını durdurmak ve prestijini korumak amacıyla yapılmıştır.Bizans yenilmiş ve Selçuklu Devletini tanımak zorunda kalmıştır.Türklerin Bizans’a karşı kazandığı ilk savaş olması.
Malazgirt (1071)Türklerin Anadolu’ya güçlerini göstermeleri ve Bizanslıların İmparatorluğu’na gideri Anadolu’nun kapılarını açmıştır.Türkiye tarihi başlamıştır.Türklere Anadolu’nun kapılarını açan son muharebe.

1
1
1
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.