Bölünme yeteneğini kaybetmiş bazı hücreler bölünme yeteneğini tekrar nasıl kazanabilir

Bölünme yeteneğini kaybetmiş bazı hücreler bölünme yeteneğini tekrar nasıl kazanabilir
Bölünme yeteneğini kaybetmiş bazı hücreler bölünme yeteneğini tekrar nasıl kazanabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Memelilerde olgun alyuvar hücreleri daha fazla oksijen taşımak için çekirdeklerini kaybederler. Bu yüzden bölünemezler. Sinir hücreleri, sentrozomlarını kaybettikleri için bölünemezler. Çizgili kas hücresi ve retina yapısı gereği bölünemez. Üreme ana hücrelerinin mayoz bölünmesi sonucu oluşan n kromozomlu (haploit) sperm ve yumurta hücresi bölünemez.

Bitkilerde ise bazı hücreler de aynı şekilde bölünemez. Bölünme yeteneği kaybeden bir hücre, genetik olarak bir müdahale olmaksızın tekrar bölünemez. Genetik Mühendisliği gibi alanlarda çalışan bilim insanları, bu konuda hücrenin bölünememe sebebini bulup ona göre yöntemler uygulayarak tekrar bölünmesini sağlayabilirler.

Vücudumuzdaki her hücre belli bir amacı gerçekleştirmek üzere özelleşmiştir. Ancak başlangıçta herhangi bir amaçları yoktur. Hücresel farklılaşma adı verilen bir süreç sonunda belli bir hücre tipine, örneğin kas ya da sinir hücresine dönüşürler. Sinir hücreleri hayli özelleşmiş hücrelerdir ve her birinin sinir sistemi içinde belli bir yeri ve karmaşık görevleri vardır. Hücresel farklılaşma süreci içinde özelleşirken, nöronların bölünme özelliklerini kaybettiği ve bütün enerjilerini ve yapılarını bu yeni ve karmaşık görevlerini gerçekleştirmek üzere kullandıkları düşünülüyor.

210
371
510
111
129
125
196
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.