Boşnak Dili ve Edebiyatı nezunları ne iş yapar

Boşnak Dili ve Edebiyatı nezunları ne iş yapar
Türkiye'de yalnızca Trakya Üniversitesi'nde bulunan Boşnak Dili ve Edebiyatı bölümü, dil öğrenmeye meraklı, yabancı metin çevirisi yapmaktan hoşlanan, iletişim yeteneği kuvvetli kişilerin okuyabileceği bir bölümdür.
Boşnak Dili ve Edebiyatı bölümünde okutulan dersler Boşnak dili grameri, Boşnakça okuma, konuşma, yazma ve dinleme becerisi, İngilizce, Osmanlı döneminde Balkanlar, Boşnak edebiyatı, Boşnak dili tarihi, Boşnak dilinde işletmeler için metin çevirisi, Boşnak edebiyatında hikaye roman ve metinler, sosyal bilimlerde araştırma metodları, 19. ve 20.yy'da Boşnak edebiyatı gibi dersler görülür.
 
Boşnak Dili ve Edebiyatı Trakya Üniversitesinde var ve kontenjanı 21 kişidir. 2016 yılında bu bölümü 108 aday tercih etmiştir. Bu bölüm DİL-2 Puanı ile öğrenci almaktadır. 2016 yılı Taban Puanı 228, Tavan Puanı ise 335 ve yerleşen son kişinin başarı sıralaması 65.024.

Boşnak Dili ve Edebiyatı Mezunları hangi alanlarda iş bulabilirler?

Boşnak Dili ve Edebiyatı mezunları özellikle turizm alanında çevirmenlik ya da rehberlik konusunda iş bulmada oldukça avantaj sahibidirler. Dört yıllık lisans eğitimleri boyunca seçmeli olarak alacakları iki farklı yabancı dil sayesinde, öğrenciler en az üç dil ile mezun olabilirler. Bu da turizm alanında çok fazla iş olanaklarına sahip olmaları anlamına gelir. Otelde, tur programlarında, yurt içi ve yurt dışı turizm acentelerinde çalışabilir veya yine yurt içinde ve yurt dışında turist rehberliği yapabilirler.
Bölüm mezunları Filolog ünvanı ile mezun olurlar. Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı,TBMM, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma imkanına sahip olurlar. Ayrıca TRT'de çevirmen olarak da çalışma olanaklarına sahiptir.
 
Sahip oldukları dil becerileriyle mezunlar özel televizyon kuruluşlarında da çalışabilirler. Bunun dışında konsolosluklarda, yabancı temsilciliklerde, yerli veya yabancı haber ajanslarında, gümrüklerde ve yayınevlerinde çalışma olanakları bulunur. Akademik kariyer planlayan mezunlar ALES puanından yeterli puanı aldıkları taktirde yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilirler ve dilerlerse üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışabilirler. Akademik çalışmalar yapıp, Boşnak diline bilimsel katkıda bulunabilir.
 
Devlet memuru olmayı isteyen adaylar ise KPSS’de yeterli puanı aldıkları taktirde devlet kurumlarında memur statüsünde çalışabilirler. Son 10 yılda kamuda açılan personel ilanlarından bazıları Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Bşk. Personel Alım İlanı, Dışişleri Bakanlığı Mütercimlik kadrosu ilanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Dil Bilir Personel Alım İlanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Profesyonel Turist Rehberliği Sınavı'dır.

Boşnak Dili ve Edebiyatı Bölümüünü Kazanmak için kaç net yapmak gerekir? 

2016 yılı verilerine göre bu bölümü kazanmak için YGS Türkçe 20,8, YGS Sosyal 13,8, YGS Matematik 3,7, YGS Fen 2,1 ve LYS-5 Yabancı Dilde 15,5 net yaparak kazandılar. Yerleşen öğrencilerden 8'i kız, 13'ü erkek öğrencidir. Yerleşen öğrencilerden 11'i Marmara bölgesinden gelmektedir. 

Boşnak Dili ve Edebiyatı Bölümü taban puanları için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.