Bozuk ve taze yumurta nasıl anlaşılır

Bozuk ve taze yumurta nasıl anlaşılır
Yumurtaları yüzebilecekleri tamamen su dolu bardaklara koyun. Yumurta suyun içinde yatay durumda kalırsa taze, yarı yatay durumda kalırsa 7-10 günlük, dik yüzüyorsa bayat demektir.

Yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlamanın diğer bir yolu da, yumurtayı bir tabağa kırmaktır. Taze yumurta kırıldığında sarısı dağılmaz ve bombeli bir şekilde kalır. Rengi parlak sarıdır ve yumurtanın akışkanlığı yerindedir. Bayat yumurta kırıldığında ise sarısı yassılaşır ya da dağılır. Yumurtanın akışkanlığı da azalmıştır.

Saklarken...
Tazeliğini daha uzun koruması yumurtaları orijinal karton kutusunda, buzdolabında muhafaza edin. Yumurtaları kullanmadan hemen önce yıkayın. Buzdolabına kaldırmadan önce yıkarsanız, üzerindeki doğal koruyucu tabaka kaybolur. Güçlü kokulu besinlerle yanyana bulundurmayın. Yumurta kabuğu kokuları çekebilir.

Suyla yumurta tazelik testi nasıl yapılır

Bozuk yumurtayı öğrenmenin püf noktası olarak bir bardak su kullanabiliriz. Yumurtayı bardağa koyduğunuzda eğer bardağın dibine batarsa taze yumurta, batmazsa bayat yumurta demektir. İşte bu kadar kolay bir testle kafanızdaki sorunu çözmüş olabilirsiniz.
yumurta-testi.jpg

Bayat Yumurta nasıl anlaşılır

Bakkaldan ya da marketten aldığınız yumurtaların taze olup olmadığından emin olamıyor musunuz? Basit bir test ile mutfağınızdaki bayat yumurtaları tazelerden ayırabilirsiniz...

Mutfağınızda buzdolabında muhafaza ettiğiniz yumurtaların tazeliğini anlamak için basit bir test uygulayabilirsiniz. 

Bir kabın içerisine yeteri miktarda su koyun. Daha sonra test etmek istediğiniz yumurtaları içi su dolu kabın içine bırakın. Eğer suyun içine bıraktığınız yumurtalar, kabın dibinde kalıyorsa, yumurtanız, 1 veya 3 günlüktür.

Yumurtanın suyun üzerinde kalması ise yumurtanın 16-18 gün arasında olduğunu gösterir. 

Bu teste göre; yumurtanın su içerisinde yükseldiği her santim, günü de uzatır. 

Yumurtanız nasıl olsun?
Kayısı, rafadan ya da katı; yumurtayı yemek istediğiniz kıvama göre şu hususlara dikkat edin:

Rafadan yumurta: Yumurtanın akı yarı yarıya pişmiş, sarısı ise hemen hiç pişmemiştir. Yumurtayı suya koyup, kaynamaya başladıktan itibaren 100'e kadar sayarsanız rafadan yumurtanız hazır olur.
Kayısı yumurta: Akı pişmiş, sarısı ise hafifçe kıvamlanmıştır. Yumurtaları suya koyup, kaynadıktan sonra, 3.5-4 dakika daha ocakta tutup, soğuk sudan geçirirseniz, kayısı kıvamında yumurta elde edersiniz.
Katı yumurta: Yumurtanın hem akı hem de sarısı iyice pişmiştir. Yumurtaları kaynar suya attıktan sonra 6-7 dakika pişirmeniz gerekir. Daha fazla kaynatmak, yumurtanın sarısının renginin ve tadının değişmesine sebep olur.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.