Büyük ve küçük kan dolaşımında kanın izlediği yolu belirtiniz

Büyük ve küçük kan dolaşımında kanın izlediği yolu belirtiniz
Büyük ve küçük kan dolaşımında kanın izlediği yolu belirtiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Büyük kan dolaşımı: Kalbin sol karıncığı-Aort- Vücut organları-Vücut alt ve üst toplardamarları-Kalbin sağ kulakçığı.

Büyük kan dolaşımının başladığı yer ve sırasıyla izlediği yol

İlk aşama: Kalpte bulunan sol karıncıktaki oksijeni bol olan, temiz kan bulunur. Temiz kan bu bölgeden bütün vücuda dağıtılmaktadır.

İkinci aşama: Kalpteki bütün vücuda yayılmış olan ana atardamar olan aorttur. Aort kanı hem alt hem de üst organlara dağıtmak ile görevlidir.

Üçüncü aşama: Vücutta bulunan kılcal damarların her biriyle bütün organ ve bütün dokulara kanın ulaşması sağlanır. Kılcal damalardaki kan içerisinde oksijen az miktarda bulunmaktadır. Vücuttaki döngüde karbondioksitin miktarının artmasıyla kılcal damarlardaki kan kirlenmektedir.

Dördüncü aşama: Toplardamarlarda bütün vücutta meydana gelen kirli kanın kalbe tekrar gelmesi sağlanır.

Beşinci aşama: Toplardamarlar aracılığı ile vücuttan toplanmış olan kirli kan kalbin sağ kulakçığına ulaşması ile büyük kan dolaşımı tamamlanmaktadır.

Sonuç olarak büyük kan dolaşımı kalpteki sol karıncıktan başlar tüm vücudu dolaştıktan sonra kanın sağ kulakçığında bitmektedir. Büyük kan dolaşımı oksijen ile zengin olan kanın tüm vücuda ulaştırılması ve karbondioksit ile zengin olan kanın ise kalbe geri dönebilmesini sağlayan dolaşımdır. Nefes alarak vücuda alınan oksijenin kullanılmasını ve nefes vererek vücuttan atılan karbondioksitin atılmasını sağlamaktadır.

Küçük kan dolaşımı: Kalbin sağ karıncığı-Akciğer atardamarı-Akciğer-Akciğer toplardamarı- Kalbin sol kulakçığı. Küçük kan dolaşımı sağ karıncıkta başlar sağ karıncıktan gelen kirli kan akciğer atardamarına gider. Akciğer atar damarındaki kirli kan akciğerlere gider. Akciğerlerde temizlenerek akciğer toplar damara gider. Akciğer ana toplar damar gelen temiz kan sol kulakçığa gider ve olay gerçekleşmiş olur.

303
57
61
162
303
303
303
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.