Buz dağları su üzerinde batmaz

Buz dağları su üzerinde batmaz
Buz dağları su üzerinde batmadan nasıl durmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Buzlaşma hava soğudukça gerçekleşmektedir. Dünya’nın kutuplarında Güneş ışınları çok dar açılarla geldiğinden dolayı hava soğuktur ve deniz suyu donar. Böylece buz dağları oluşur. Kilometrelerle çapları olabilir. Büyük kısımları suyun altındayken küçük bir kısımları su üstünde gözükmektedir. Yükseklikleri 300 metreyi bulabilir.

Her maddenin farklı fazlarında öz kütlesi farklıdır. Genellikle maddelerin katısı sıvısından daha yoğundur ve sıvısında batar. Ancak su özel bir maddedir. Katısı sıvısından daha az yoğundur. Suyun öz kütlesi 1 gram / santimetreküp iken buzun öz kütlesi 0.9 gram / santimetreküptür. Bu sebepledir ki buz dağları deniz üzerinde yüzer, batmaz.

Buzdağlarının suyun yüzeyinde kalmalarının nedeni suyun ve buzun öz kütlesinin birbirinden farklı olmasıdır. Suyun özgül ağırlığı 1 gr/santimetreküptür buzun ise 0.9 gr/santimetreküp olmasından dolayı buz daha hafiftir. Bu sayede suyun kaldırma kuvveti buz dağlarını suyun yüzeyinde tutmaya yeterli olmakta. Maddenin diğer maddeden etkilenerek batıp batmayacağını özgül ağırlığına bakarak öğrenebilirsiniz. Özgül ağırlığı suya yakın olanlar ya suyun üzerinde ya da suyun dibine yakın yerlerde olurlar. Özgül ağırlıktan dolayı buzdağları okyanusta batmadan kalabilirler. Kutuplarda yer alan buzullar milyarlarca ton ağırlığa ulaşmasına rağmen okyanusun üzerinde kaldıklarını düşünürsek açıklığa kavuşturabilir. Eğer suyun ağırlığı 0.9 gr/santimetreküp değil de 0.5 olsaydı o zaman yarısından fazlası suyun içerisinde olurdu

39
44
37
35
36
66
88
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.