Cahit Arf kimdir

Cahit Arf kimdir
Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı. Cahit Arf (d. 11 Ekim 1910, Selanik - ö. 26 Aralık 1997, İstanbul), Türk matematikçi ve bilim insanı. TÜBİTAK Bilim Kolu eski başkanı.

Cahit Arf; 1910 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Üniversite eğitimi Fransa’da Ecole Normale Superieure’de almıştır. Üniversite eğitimi sonrası Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği görevi yapmıştır. Ardından ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doçent adayı olarak vazifede bulunmuştur. Bir dönem doktora eğitimini tamamlamak amacıyla Almanya’ya gitmiştir.

Doktorasını tamamlayan Cahit Arf, Türkiye’ye geri dönüş yaptığı dönemde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde profesör ve ordinaryus profesörlüğe terfi etmiştir. Bu görevleri 1962 yılına kadar sürdürmüştür. O yılın ardından ise Robert Koleji’nde Matematik öğretmenliği yapmıştır. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunda bilim kolu başkanlığına getirilmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Arf, araştırma ve inceleme faaliyetlerine devam etmiştir. 1967 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olmuştur. 1980 yılında ise emekli olarak öğretmenlik hayatına son vermiştir. TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezi’nde çalışmıştır. 1985 ve 1989 yılları arasında kendisi Türk Matematik Derneği başkanlığını üstlenmiştir.

Cahit Arf, 1997 yılında geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucunda hayatını yitirmiştir.

Hakkında düzenlenen konferanslar

ODTÜ'de düzenlenen Arf konferanslarının konuşmacıları ve bağlı olduğu kurumlar
2009: Gunter Harder - Bonn Üniversitesi Matematik Enstitüsü
2007: Hendrik Lenstra - Leiden Üniversitesi Matematik Enstitüsü
2006: Jean-Pierre Serre - Collège de France
2005: Peter Sarnak - Princeton Üniversitesi ve İleri Araştırma Enstitüsü
2004: Robert Langlands - İleri Araştırma Enstitüsü
2003: David Mumford - Brown Üniversitesi Uygulamalı Matematik Bölümü
2002: Don Zagier - Utrecht Üniversitesi / Collège de France
2001: Gerhard Frey - Essen Üniversitesi Deneysel Matematik Enstitüsü

Cahit Arf 11 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te dünyaya gelmiştir. Yüksek öğrenimini Paris’te Ecole Normale Superieure üniversitesinde tamamlamıştır. Cahit Arf doktorasını yapmak için Almanya’da Gottingen Üniversitesinde ünlü matematikçi Hasse nin öğrencisi olmuştur. Cahit Arf o sıralarda Almanya’da ünlü bir dergi olan Crelle Journal2da 1939 tarihinde doktora tezini yayınlamış ve Almanya’da büyük yankı uyandırmıştır. Doktorasını tamamlayıp Türkiye’ye dönmüştür.

Türkiye’ye geldikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesine profesörlük ve ordinaryüs profesörlük görevlerini üstlenmiştir. Arf fen fakültesinde ordinaryüs profesörlük yapan tek kişidir. Ayrıca Cahit Arf 1964 yılında TÜBİTAK yani Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştıma kurumunda bilim kolu başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Cahit Arf doktorasını alıp ana vatana döndüğü tarihten(1938) itibaren matematiğe birçok konuda katkı sağlamıştır. Bunlar: Cebir sayılar teorisi, elastisite teorisi, topoloji ve mühendislik matematiğidir. Cahit Arf aynı zamanda Türkçenin bilimsel bir dil olması içinde çaba sarf etmiştir. 1997 yılının Aralık ayında geçirdiği bir kalp krizi neticesi hayata gözlerini yummuştur.

60
237
32
0
0
0
116
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum