Çalışmakla ilgili atasözleri ve deyimler

Çalışmakla ilgili atasözleri ve deyimler
Çalışmak, çalışkanlık ile ilgili atasözleri ve deyimler nelerdir, çalışmak ile ilgili atasözlerinin ve deyimlerin anlamları, açıklamaları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çalışmakla ilgili atasözleri

Boş gezmekten bedava çalışmak yeğdir. Çalışmak insanı tembellikten kurtarır.
Yazın çalışan, kışın gülüşür, yazın çalışan kışın rahat eder. İnsanların rahat ve huzurlu yaşamasında maddi durum çok etkilidir. Maddi imkânı olmayan kişilerin çalışıp para kazanması gerekir. Çalışma zamanında fırsatları değerlendirip kazanç elde eden, birikim yapan kişiler, zorlu hayat şartları karşısında sıkıntı ve zorluk çekmezler. Çalışmanın gerekli olduğu zamanlarda çalışmayıp tembellik eden kişi, sürekli sıkıntı ve zorluklarla karşılaşır.

Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer
1) Yazın güneş altında çalışan, ailesinin kışlık ihtiyacını kazanır;
2) Gençliğinde çok çalışıp varlık edinen hastalığında veya ihtiyarlığında rahat eder.
Yazın keyifli yerlerde tembel tembel oturan kimse, kışın yiyecek bulamaz. / Gençliğinden kazanç peşinde koşmayıp zevke dalan kimse, hastalığında ve ihtiyarlığında perişan olur. Yazın güneş altında tarlasını ekip biçen kimse, kışlık yiyeceğini hazırlamış olur. Gençken çalışıp mal mülk edinen kimse yaşlanınca rahat eder.

Akşamın işini sabaha (yarına) bırakma. Bugün yapılması gereken bir işi ertesi güne bırakma.

Tembele iş buyur, sana akıl öğretsin, tembel, kendisine buyurulan işi yapmamak için ya onun yapılmasına ihtiyaç bulunmadığını söyler ya da buyurulan biçimde değil, kendisinin işine gelen biçimde yapmayı önerir

Yazın gölge hoş, kışın çuval boş
1) yazın keyifli yerlerde tembel tembel oturan kışın yiyecek bulamaz;
2) gençliğinde kazanç peşinde koşmayıp zevke dalan hastalığında veya ihtiyarlığında perişan olur.

Çalışmakla ilgili deyimler

Irgat gibi çalışmak, çok ağır bir işte çalışmak.
İt gibi çalışmak, çok çalışmak, yorulmak.
Kafası işlemek (çalışmak), aklı, zekâsı yerinde olmak, bir konu üzerinde iyi düşünebilir olmak: “Hasan’ın kafası şimdi üç cepheli işliyordu.” O. C. Kaygılı.

Kafayı çalıştırmak (işletmek), akılcı davranarak sorunları çözmek.
Kendi hesabına çalışmak. Uğraştığı işi sadece kendisi için yapmak: “Böyle bir amatörlük devresi geçirdikten sonra biraz da kendi hesabına çalışmayı düşündü.” R. N. Güntekin.

Rölantide durmak (çalışmak), motorlu taşıtlarda, motor boşta çalışmak.
Serbest çalışmak, bir işverene bağlı olmadan kendi adına kazanç sağlamak.
Arı kovanı gibi işlemek, bir yerin gireni çıkanı çok olmak.

400
1018
1827
336
354
341
1863
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum