Cami ile ilgili atasözleri ve deyimler

Cami ile ilgili atasözleri ve deyimler
İçinde cami kelimesi geçen atasözleri, deyimler nelerdir, bu atasözleri ve deyimlerin anlamları ve açıklamaları. Cami hakkında atasözleri, deyimler ve anlamları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cami ile ilgili atasözleri

Cami ne kadar büyük olsa imam gene bildiğini okur; bir yetkili kimse, çevresindekilerin düşüncesi ne olursa olsun kendi istediğini yapmaya çalışır.

Caminin (mescidin) mumunu yiyen kedinin gözü kör olur; kendisini yetiştiren kimsenin malına hıyanet eden, el uzatan kimse cezasını bulur.

Eceli gelen (yaklaşan) köpek cami (mescit) duvarına (avlusuna) siyer (işer); herkesin üzerine titrediği, kutsal saydığı şeyi kötüleyen, bozan kimse mutlaka kötü bir sonuçla karşılaşır.

İtin ölümü gelirse cami duvarına işer; herkesin üzerine titrediği, kutsal saydığı şeyi kötüleyen, bozan kimse mutlaka kötü bir sonuçla karşılaşır.

Cami ile ilgili deyimler

Cami olmak; toplamak, bir araya getirmek, bir arada bulundurmak:
Umumi kütüphane, ilmin, edebiyatın her şubesine ait kitapları cami olmak lazım gelir. - Z. Gökalp.

Cami yıkılmış ama mihrabı yerinde; yaşlandığı hâlde güzelliği bozulmamış (kadın) anlamında kullanılan bir söz.

Efradını cami, ağyarını mâni; ne eksik ne fazla, eksiği artığı olmayan anlamında kullanılan bir söz.

İki cami arasında kalmış beynamaz; iki yoldan hangisini tutacağını şaşırmış kimse.

171
300
168
169
169
340
1037
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.