Canlı vücudunda yeteri kadar ATP ve hormon üretilememesi hangi metabolik olayların aksamasına neden olur

Canlı vücudunda yeteri kadar ATP ve hormon üretilememesi hangi metabolik olayların aksamasına neden olur
Canlı vücudunda yeteri kadar ATP ve hormon üretilememesi hangi metabolik olayların aksamasına neden olur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Solunum reaksiyonlarında sentezlenen ATP molekülü canlıların tüm yaşamsal faaliyetlerde kullanılır. Hücrelerde depolanamayan ATP molekülü sürekli olarak sentezlenir ve kullanılır. Ölüm halinde ise ATP sentezi tamamen durur.

Canlı vücudunda yeteri kadar ATP üretilmemesi;

  • Protein sentezi, yağ sentezi, nükleik asit sentezi gibi reaksiyonların aksamasına
  • Solunum, üreme ve hücresel bölünmelerin aksamasına
  • Sinirsel iletim, kas kasılması,hareket, sitoplazma hareketlerinin aksamasına neden olabilir.

Hormonlar organik düzenleyici ve uyarıcılardır. Canlıların kararlı iç denge sağlaması (homestazi) hormonlar ve sinir sistemleri sayesinde gerçekleşir.

Canlı vücudunda yeteri kadar hormon üretilmemesi ise;

Büyüme, gelişme ve üreme fonksiyonlarında aksamalara neden olduğu gibi canlının değişen iç ortam dengesini sağlayamaması canlıda ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Yeteri kadar hormon üretilmemesi cücelik, zeka ve büyüme geriliği, guatr gibi rahatsızlar görülebilir.

47
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.