Canlıların kullandığı enerji molekülü nedir

Canlıların kullandığı enerji molekülü nedir
Canlıların kullandığı enerji molekülü nedir, canlılar ihtiyacı olan bu enerjiyi hangi yollarla sentezleyebilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Canlıların kullandığı enerji molekülü ATP'dir. Canlılarda ATP'nin üretildiği tepkimelere fosforilasyon denir. ATP'nin ADP ve AMP'ye perçalandığı tepkimelere ise defosforilasyon denir.

Canlıların kullandığı enerji molekülü ATP'dir. Uzun adı Adenozin trifosfat'tır. İşlevi hücre içi gerekli kimyasal enerjiyi sağlamaktır. Fotosentez ve solunum ile üretilir. Adenozin difosfat olan ADP'ye 1 Fosfat (P) daha eklenmesiyle oluşur.

Örneğin; oksijenli solunumda 1 glikoz molekülünün Oksijenle yakılması sonucu 38 ATP açığa çıkar. Oksijenli sonunumda ATP üretimini gözlemlemek için ekteki resme göz atabilirsin. 

Fosforilasyon tepkimeleri ise 4 çeşittir:

  • Substrat düzeyinde fosforilasyon,
  • Oksidatif fosforilasyon,
  • Kemosentetik fosforilasyon,
  • Fotosentetik fosforilasyon'dur.

2
4
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.