Çoban meslek adı hangi oyunda kolay yenilgi anlamında kullanılır

Çoban meslek adı hangi oyunda kolay yenilgi anlamında kullanılır
Çoban meslek adı hangi oyunda kolay yenilgi anlamında kullanılırsorusunun cevabını vereceğiz.

Soru :  Çoban meslek adı hangi oyunda kolay yenilgi anlamında kullanılır

A- Satranç

B- Tavla

C- Dama

D- Mangala

Doğru Cevap: Satranç

ÇOBAN MATI NASIL YAPILIR

Satrançta en kısa mat aptal matı olsa da birçok kişi tarafından bu bilinmemekte, en kısa matın çoban matı olduğu zannedilmektedir.
 
Satranca yeni başlayan öğrencilerin hemen hemen hepsi biran önce çoban matını öğrenerek rakibini mat etmeye çalışır. Çünkü birçok sporcu daha önce oynadığı rakipler tarafından çoban matı yapılmıştır.
 
Çoban matı beyazlar için iyi bir açılış olmadığı gibi daha önceki bölümlerde bahsedildiği üzere açılış ilkelerine de uymamaktadır. Beyaz hafif taşlarını geliştirmeden en ağır taşını, yani vezirini oyuna sokmuştur.
Çoban matı, satrançta bir mat çeşididir. Beyazın şu hamlelerinden sonra oluşur: 1.e4 2.Vh5 3.Fc4 4.Vxf7#. Vezir ve filin f7 karesine birleşik atağına siyahın önlem almaması sonucunda ortaya çıkar. Çoban matı denemesi iyi cevap verilmesi halinde kötüdür. Oyuna erken giren vezir hedef haline gelir. Çoban Matı başlangıç seviyesinde sık denenen bir erken kazanma girişidir.

Çoban matı örnek oyunlar

1.e4 e5 2.Vh5 Ac6 3.Fc4 Af6 4.Vxf7#
1.e4 e5 2.Fc4 Ac6 3.Vh5 Af6 4.Vxf7#
1.e4 e5 2.Fc4 Ac6 3.Vf3 d6 4.Vxf7#

Çoban matı nasıl önlenir

1.e4 e5 2.Fc4 Af6 konumundan sonra beyaz Vh5 veya Vf3 oynayarak mat yapamayacağından çoban matı önlenmiş olur. Veya 1.e4 e5 2.Vh5 Ac6 3.Fc4 g6 şeklinde de engellenir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.