Çocuğum neden ödev yapmak istemiyor

Çocuğum neden ödev yapmak istemiyor
Günün belli bir saatini okulda geçiren çocuklar, eve geldiklerinde dersleriyle ilgili sorumluluk almak konusunda sandığımız kadar hevesli değildir.
Özellikle de ödevler söz konusu olduğunda sorumluluk almanın ve bunu öğrenim sürecinin bir parçası olarak kabul etmenin çocuklar için zor olduğunu ifade eden Doğru Cevap Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım, çocuklara ders çalışma alışkanlığı kazandıracak ipuçlarını anlatıyor.

Ödev, öğrenmenin önemli bir halkasıdır

Bir zorunluluk ve görev düşüncesiyle ödeve bakan çocuklar genellikle çeşitli bahaneler sunarak bu süreci atlamaya çalışırlar. Ancak ebeveynler unutmamalıdır ki, ev ödevleri eğitim ve öğretim sürecinin önemli bir halkasıdır ve atlanması durumda gerçek anlamda öğrenme zinciri kopabilir. Bu noktada ödevler konusunda çocukları doğru yönlendirmek ve ödev bilincikazandırmak siz ebeveynlere düşüyor.

Dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir çalışma ortamı hazırlayın

Çalışma ortamları, odaklanma konusunda öncelikli faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle rahat ders çalışabilecekleri, dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış bir ortam oluşturmak birinci adımınız olsun. Çalışma masasında oyuncak, bilgisayar, telefon, fazla renkli objeler bulunmamalı ki, çocuğunuzun konsantrasyonu herhangi bir dış unsurdan etkilenmesin. 

Ödevi bir zorunluluk değil, gereklilik olarak görmesini sağlayın

Çocuklar ödevi bir görev gibi görür. Onlar için ödev angarya ve gereksiz bir iştir. Bu durum ise ödev yapma motivasyonlarını düşürür. Oysa ödevi, öğrendiği bilgileri pekiştirmek için yararlı bir metot olarak algılamaları ve bir görevden çok gereklilik olarak görmeleri sağlanmalıdır. Ancak bu noktada ebeveynlerin takınacağı yanlış tutum, çocuğun ödevlerden tamamen soğumasına sebep olabilir. Örneğin, ‘Ödevini yapmazsan öğretmenin çok kızar, senden adam olmaz, diğer arkadaşların senden daha başarılı olacak’ gibi yıkıcı cümleler yerine ‘Ödevini yaparsan bugün öğrendiğin bilgileri unutmazsın, ödevlerini yaparsan derslerinde çok daha başarılı olursun’ gibi yapıcı telkinlerde bulunulmalı.

Sürekli ödev yapması gerektiğini hatırlatmayın

Ebeveynlerin bu konuda yaptığı en sık hataların başında baskılayıcı bir tutum benimsemeleri geliyor. Sürekli baskı yapmak, bu konuda onu zorlamak, okuldan gelir gelmez ödevini yaptın mı gibi sorularla çocuğun üstüne gitmek, yapılmaması gereken davranışların başında gelir. Bunun yerine teşvik eden yöntemler kullanmayı deneyin.

Ödev yaparken mola vermek dikkatini dağıtıyorsa…

Eğer ödev yaptırırken daha kısa molaları tercih ediyorsanız, bu durumda çocuğunuzun tepkilerini izlemekte yarar var. Örneğin; çocuğunuz 30 dakika ödev + 10 dakika mola yöntemiyle ders çalışıyor ancak moladan sonra dikkatini tekrar toplamak konusunda zorlanıyorsa çalışma şeklini değiştirmelisiniz. Çünkü verilen kısa molalardan sonra çocuklar, tekrar derse dönmek ve ödev yapmak istemeyebilir. Bu durumda, mola saatlerini daha uzun tutabilir ve dikkatini dağıtacak unsurları (bilgisayar, TV, telefon) ders sonrasına

bırakabilirsiniz.

Son bir tavsiye…

Ödev yapma sürecinde çocuklarınızın yanında olmak, destek vermek ve bu süreci paylaşmak olduka önemlidir. Ayrıca faydalı olan ödev yapmak ve ders çalışmak değildir. Faydalı olan etkili ve verimli ders çalışmaktır. Bu sebeple yukarıdaki tavsiyelere uymak ve çocuklarınız için doğru bir rol model olmak, ödev yapmama sorununu ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.