Çocuğunuza bu kötülüğü sakın yapmayın

Çocuğunuza bu kötülüğü sakın yapmayın
Çocuğunuza iyilik olsun diye onun ödevlerini sakın yapmayın, İşte işin uzmanından uyarılar.

Çocuğunuzun ev ödevlerini siz mi yapıyorsunuz? Yanıtınız evet ise uzmanın bu uyarılarını mutlaka dikkate alın

Prof. Dr. Sefer Ada, “Ev ödevlerinin en önemli yanı öğrencide sorumluluk duygusunu geliştirmesi, özgüven ve başarıyı desteklemesi. Ödevleri anne-baba yaparsa öğrenciye kötülük eder” diyor.

Hiçbir zaman gündemden düşmeyen konulardan biridir ev ödevleri.

‘Ev ödevi olmalı mı, sınırı ne olmalı, öğrenci tek başına yapabiliyor mu, anne baba destek olmalı mı ya da hangi durumlarda öğrenciye yardım etmeli?” gibi sorular hep akılları karıştırır, uzmanlar farklı görüşleri savunur. Ev ödevlerinin, çocukların eleştirel yönlerini geliştirdiğini anlatan, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sefer Ada, “Çocuğunuzu motive edin ve yalnızca yönlendirin” önerisinde bulundu. Ada, şu bilgileri verdi:

Hürriyet Gazetesi'nden Nuran Çakmakcı'nın haberine göre derste öğrenilen konuların tekrar edilmesi ve ertesi güne hazırlık yapılabilmesi için ev ödevi veriliyor. Bunlar derslerin gerektirdiği ön bilgilerin elde edilmesini ve konuların pekiştirilmesini sağlıyor. En önemli yararlarından biri ise, öğrencilerde sorumluluk duygusunu ve bilincini geliştirmesi. Öğrencinin özgüveninin gelişmesini, başarılı olmasını sağlıyor. Ödev çocukların grup olarak çalışmasını sağlıyor. Özgüveni artırıyor, yaratıcılığı ve eleştirel düşünme, problem çözme ve karar vermeye destek oluyor. Ayrıca, çocukların eksik yönlerinin ortaya çıkmasına da yardımcı oluyor. Bu nedenle ödevler, aile ve okul arasında önemli işlev görüyor.

BAŞARI İÇİN UYGUN ORTAM ŞART

Öğrenciler zamanı verimli kullanarak ev ödevlerini yapmalı. Planlama yaparken vakitlerini iyi değerlendirmeliler. Okul dışında buna dikkat edilmeli. Gelişigüzel, aklına estiği zaman ödevin başına geçmek yerine, belli bir saatin belirlenmesine çocuğu teşvik etmek, ödev yapmaya yoğunlaşmasına yardımcı olmak gerekiyor. Burada ortam da önemli. Aileler onlar için çalışma köşesi oluşturabilirler. Eğer bir oda ayrılamıyorsa bu durumda ders sırasında uygun çalışma şartları sağlanmalı. Dikkatinin dağıtılmaması, ihtiyaç duyduğu araç gereçlerin yanında olması gerekiyor. Ev ödevini yaparken kendisinden beklenilenleri öğrencilerin anlaması da önemli. Çalışmanın amacını anlayan çocuk zorlandığı yerlerde yetişkinlerden bilgi alabilmeli. Ama anne baba destek verirken ipucundan öteye gitmemeli. Takıldıkları yerde, eksik veya yanlış bilginin önüne geçilmesi için yönlendirme yapılabilir. Aile çocuğu bu süreçte motive edebilir. Küçük ödüllerle onu çalıştırabilir. Ödevi yapan bir anne veya baba çocuğuna sadece kötülük yapar. Çünkü bunlar öğretmen tarafından not amaçlı verilmiyor. Öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi için isteniyor. Sorumluluk bilincinin oluşması, planlı ve verimli çalışma alışkanlığı özgüven gibi niteliklerin kazanılması amacıyla yapılıyor.

ÇALIŞMIYORSA NEDENİNİ ARAŞTIRIN

Ödev yapmada sorun yaşıyorsa nedenleri araştırılmalı. Çocuk dışında olan etkenler varsa bunlar ortadan kaldırılmalı. Örneğin malzeme eksikliği varsa giderilmeli. Eğer sorun öğrenciden kaynaklanıyorsa aile yaklaşımına dikkat etmeli. Onun çalışması için aşırı baskıcı veya ilgisiz olmak sorunu çözmede başarıyı engeller. Bunun yerine anne baba yapıcı ve kararlı olmalı. Çocuğun ödev yaparken yanlışlarını vurgulamak yerine doğrularını öne çıkarmalılar. Başarılarını ödüllendirmeli, eksik yapılmış bir çalışma olsa da bu süreçte çabayı kutlamalılar. Öğrenciyle birlikte kuralları belirlemeliler. Eğer verilen sorumluluk öğrencinin kapasitesinin çok üzerinde veya altında ise ödevi yapmaya istekli olmayabilirler. Bu durumda okul ile iletişime geçilebilir. Burada öğretmen de çocuğun özelliklerini dikkate alarak uygun çalışmayı vermeli. Sıkıcı ve çok zor olmayan merak uyandıran projeler seçilebilir. Öğretmenler ailelere rehberlik etmeli ve çalışmanın amacını anlatmalılar.

ANNE BABANIN YAPMASI GEREKENLER

- Ödev konusunda baskıcı olmayın.
- Çocuğun ödevini yapıp yapmadığını aralıkla kontrol edin.
- Uygun çalışma ortamı ve ihtiyaç duyduğu materyalleri sağlayın.
- Çocuğu okul dışındaki zamanını planlaması ve buna sadık kalması için teşvik edin.
- Öğrenciye ödev yapması yönünde motive edici küçük ödüller verin ancak araç yerine amaç haline dönüşmemesine dikkat edin.
- Ders çalışma kuralları ve yaptırımları belirleyin. Bunları uygulamada tutarlı ve kararlı olun.
- Yardıma ihtiyaç duyduğu anda destek verin ama yönlendirme veya ipucundan öteye gitmeyin.
- Çocuğun ödevini yapmaktan kaçının.
- Hatalarını veya eksikleri yerine doğrularını öne çıkarın.
- Ödev yapma sürecinde onu ve çabasını takdir edin.
- Arkadaşları ile olumlu veya olumsuz yönde kıyaslamayın.

Öğretmenin dikkat etmesi gerekenler

- Öğrencilerde merak uyandıracak ve ilgilerine uygun ödevler seçin
- Onlar için çok zor veya kolay ödev vermeyin.
- Öğrencilerin ödevleri anlayıp anlamadıklarından emin olun.
- Aileler ile işbirliği yapın
- Ödevleri kontrol edin

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.