Cumhuriyet ne demektir

Cumhuriyet ne demektir
Cumhuriyet nedir, halkın egemenliğini kendi elinde bulundurduğu ve bunu, arasından seçtiği milletvekili aracıyla kullandığı bir devlet şeklidir.

Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından kurulmuştur. 1923 yılında ilan edilen cumhuriyet, yeni bir ulus – devlet anlayışının yönetim şekli olarak ortaya çıkmıştır. Cumhuriyeti dünya genelinde en yakın olarak kendimizden bilmekteyiz.

Dünya yönetim sistemleri içerisinde, halkın önemsendiği yönetimlerden biri de cumhuriyettir. Cumhuriyet, halkın egemenliğine dayanan yönetim şekli demektir. Cumhuriyet, bir yönetim sistemidir. Sonuç olarak en iyi çalıştığı rejim demokrasidir.

Halkın egemenliğini ve iradesini ortaya koymak için rey hakkının bulunması ve doğrudan yönetime müdahil olması, cumhuriyet sistemi sayesindedir. Periyodik olarak yapılan seçimler gereğince yasama, yürütme ve yargı erklerinden oluşan bir devlet sistemi içinde halkın temsili ya da doğrudan söz sahibi olmasını sağlar.

Cumhuriyetçilik ne anlama gelir

Devletin bir kişinin mutlak hakimiyeti çerçevesinde yönetilmemesi ve bu yönetimin hep bir ailenin nesillerinin elinde bulunmasına son veren; bunlar yerine halkın devlet yönetiminde söz hakkı sahibi olduğu bir ilkeye “cumhuriyetçilik” denir. Atatürk, cumhuriyetçiliği,hükümdarlık ve saltanatı kaldırılmasında rol oynayan bir yönetim biçimi olarak nitelendirmemiş; Ülkeyi demokrasi ışığıyla aydınlatan bir anlayış olarak kabul etmiştir.

Sözlükte cumhuriyet ne demek?

Ulusun, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimi.

Cumhuriyet cümle içinde kullanımı

Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. (Anayasa)
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk'tür.

624
96
93
92
93
248
427
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.