Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı deyiminin anlamı

Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı deyiminin anlamı
Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı deyiminin anlamı, Saçma ve yersiz sözler karşısında söylenir. Konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan yersiz, saçma söz.

Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı deyiminin anlamı:

Konuyla ilgisi bulunmayan saçma sapan söz ya da yakışıksız bir iş için söylenen deyim.

Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı deyiminin hikâyesi:

Boğa Dağları’nın güney tarafı ılıktır. Kış şiddetli  olmaz. Saksağan adı verilen bir çeşit karga, kışın  oralarda barınır. Bazı hastalıklı inekler, danalar, keçiler sürüyle birlikte gidemediklerinden, evin önündeki ayak damının üzerinde pineklerler. Oralarda bulunan bir çe­şit sinek gelir, bu hayvanların sırtına yapışır; bir delik açarak yumurtlar. İlk yaza doğru bu deliklerden birçok sinek çıkarak uçuşur. Çok zayıf ve dermansız olan bu hayvancıkların sırtındaki yumurta keselerine dadanan saksağanlar, hayvanın sırtına konarlar, gagalarıyla yu­murtalığı delerek bulduklarını yerler. Zavallı hayvanlar çabalasalar da saksağanları kovamazlar. Deride yer yer bir çok yaralar açılır. Evdeki nineler, kadınlar ellerine geçirdikleri bir sopalarla, dam başına konmuş olan saksağanları kovarlar. Bu söz oradan kalmıştır.

Yakışıksız bir iş için söylenir.

         Söyle, sözün doğru olsun,

         Sil kalbindeki karayı.

         Dam üstünde saksağan

         Vur beline kazmayı.

Kaynak:Eğitim Sistem

15
89
10
11
13
66
46
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.