Değerlerin oluşumunda örf ve âdetlerin etkisi vardır

Değerlerin oluşumunda örf ve âdetlerin etkisi vardır
Değerlerin oluşumunda örf ve âdetlerin nasıl bir etkisi vardır, yazınız, örf ve âdetlerin değerlerin oluşumundaki etkisini tartışınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Değerlerin oluşumunda örf ve adetlerin önemli bir etkisi vardır. Tarihî süreç içerisinde oluşan örf ve adetlerin ortaya çıkmasında pek çok faktör etkilidir. Din, bu faktörlerin en önemlilerindendir. Bu nedenle kültürümüzdeki birçok uygulama dinden etkilenmiştir. Ad koyma, sünnet, mevlit, cenaze, nişan ve evlilik merasimleri ile bayram, taziye ve hasta ziyaretleri gibi uygulamalar kültürümüzün bir ögesi olmakla beraber kaynağını büyük ölçüde dinden almaktadır.

Örf: Bir toplumda, uygulanagelen, kuşaktan kuşağa iletilen, kültürel değer, alışkanlık ve davranışlardır. Gelenek diye de isimlendirilir.

Âdet: Bir şeyi eskiden görüldüğü gibi yapma alışkanlığıdır. Görenek diye de isimlendirilir. Örf ve âdetler insanların düşünce, tutum ve davranışlarının pratikleşmiş hâlidir.

  • Toplumların yapısında, yerleşmiş gelenek ve göreneklere örf ve adetler denir. Örf ve adetler toplum içinde doğal olarak gelişirler.
  • Ülkemizde yaşayan insanların, uzun yıllar boyunca dinlerine büyük saygı göstermeleri sonucu, dinin emrettiği birtakım ibadetler, zamanla örf ve adet biçimini alarak varlığını devam ettirmişlerdir.
  • Mesela, çocuğa isim konurken sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunması, erkek çocukların belli bir yaşa geldiğinde törenlerle ve kutlamalarla sünnet ettirilmesi, kız istenirken “Allah’ın emri Peygamber’in kavli” gibi ifadelerin kullanması gibi gelenekler dini prensiplerden meydana gelmiş değerlerdir.

3559
3438
1408
1408
807
1007
1207
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum