Denge buhar basıncı nedir

Denge buhar basıncı nedir
Denge buhar basıncı nedir, sıvının sıcaklığının artışı denge buhar basıncını nasıl etkiler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Denge buhar basıncı, sıvısıyla dengede olan buharın yaptığı basınçtır. (Sıvı-buhar dengesi) Sıvının sıcaklığının artışı denge buhar basıncını da arttırır. Sıvıların denge buhar basıncı üç parametreye bağlıdır.

Kapalı bir kapta sıvının buharlaşma hızı ile yoğuşma hızı eşit olduğunda, buharın oluşturduğu basınca denge buhar basıncı denir.

1. Sıvının cinsine bağlıdır.

Örneğin 25 santigrat derecede suyun denge buhar basıncı 23,8 iken asetonun denge buhar basıncı 230’dur.  

2. Sıvının sıcaklığına bağlıdır.

Denge buhar basıncı sıvının sıcaklığıyla doğru orantılıdır. Sıvının sıcaklığının artması denge buhar basıncını da arttırır. Sıvının sıcaklığının artmasıyla sıvı moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi de artış gösterir. Böylece buharlaşma hızı da artar.

Suyun denge buhar basıncı 40 °C sıcaklıkta, 25 °C sıcaklıktakine göre daha büyüktür.

3. Sıvıların safsızlığına bağlıdır.

Sıvılar karışım haline geldiklerinde buhar basınçları da değişim gösterir.

Kaynak:Eğitim Sistem

673
580
1371
906
419
579
1195
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum