Deniz kirliliği nasıl engellenir

Deniz kirliliği nasıl engellenir
Deniz kirliliği konusunda yapılabileceklerin neler olduğu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Deniz Kirliliğinin Ana Sebepleri neler

Denizlerin kıyısına kurulmuş olan şehirlerin oluşturduğu pislikler, deniz kıyısında yer alan sanayi tesisleri, deniz ve okyanuslarda kurulu bulunan petrol platformları ve boru hatları, hava ve deniz yolunu kullanan araçlar, gemi kazaları (Özellikle petrol taşıyan gemiler), insan eli ile yapılan kasıtlı ve ya bilgisizlikten kaynaklı kirletmeler.

Deniz kirlenmesi; deniz ekosistemine zarar veren, insan sağlığını bozan, denizlerdeki faaliyetleri engelleyen, denizin kullanım kalitesini etkileyen ve değerini azaltan madde veya enerjinin insanlar tarafından deniz ortamına doğrudan veya dolaylı olarak bırakılması olarak tanımlanabilir. Deniz kirliliği sadece insanlara değil, denizde yaşayan canlılara da zarar vermektedir. Örneğin geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırmaya göre, bazı yavru balıkların plastik maddelere bağımlı olduğu, doğal gıdaları yerine plastik içerikli şeyler yemeye yöneldikleri ortaya çıkmıştı. Bunun yanı sıra, birçok plastik eşyaya takılan, sıkışan hayvanlar da acı içinde hayatını kaybetmektedir. Denizlerimizde canlı yaşamının sayıca ve türce giderek azalması, kentsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklanan deniz kirliliğinin artması ve kıyısal yapılaşmanın büyümesinin bir sonucudur. Çeşitli yollardan meydana gelen deniz kirliliği, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği bakımından büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi, deniz kirliliği ve kıyılar ile ilgili sorunlar büyük bir önem taşımaktadır. Sanayi, deniz taşımacılığı, şehirleşme, turizm ve atıkların boşaltılmasının yanı sıra oluşan deniz kazaları ile de her geçen gün denizlerimiz daha hızlı kirlenmeye başlamıştır.

Deniz kirliliği nasıl önlenir

Arıtma ve uzaklaştırma tesisleri kurularak akarsulardan ve kanalizasyonlardan gelen atık maddeler temiz şekilde denize bırakılabilir. Sanayileşme yerlerindeki atık sular denize bırakılmamalı arıtma tesislerinde arıtılarak temizlenmelidir. Çöp, poşet, atık maddeler gelişi güzel denize atılmaması gerekmektedir. Denizlerimizde yüzen devasa ticaret gemilerinin denize çöp bırakması önlenmeli, kazalar durumunda ağır bedeller ödetilmesi gerekmektedir. Denizlerde ve kıyı alanlarda temizleme faaliyetleri yapılarak kirlilikten kurtulabiliriz. Bunun yanı sıra insanlar mutlaka bu konuda bilinçlendirilmelidir.

Özellikle yaz sezonunun açılmasıyla birlikte, sahil kesimlerine giden insanlar burada tüm çöplerini denize yahut deniz kenarına bırakmaktadır. Bu da ciddi anlamda bir kirliliğe yol açmaktadır. Böyle yapan insanlar mutlak surette caydırıcı cezalarla cezalandırılmalılardır.

Kaynak:Eğitim Sistem

3136
902
1233
1263
331
421
1305
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.