Deniz kıyısından yamaç boyunca yukarı çıkıldıkça sıcaklık değerlerinde değişim

Deniz kıyısından yamaç boyunca yukarı çıkıldıkça sıcaklık değerlerinde değişim
Deniz kıyısından yamaç boyunca yukarı çıkıldıkça sıcaklık değerlerinde değişim meydana gelir. Bu durum yamaç boyunca ne gibi durumların yaşanmasına neden olur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hava sıcaklığı atmosfer içerisinde yükseklik arttıkça azalmaktadır. Yükselti doğrultusunda sıcaklığın düşüş oranı enlem, nem ve mevsime göre değişiklik göstermektedir.

Gün içerisinde sıcaklık farkı atmosfer yoğunluğu ve nem gibi değerlerin yüksek olması doğrultusunda deniz seviyesine yakın bölgelerde azdır. Yüksek bölgelerde ise atmosfer yoğunluğu, nemde meydana gelen azalma doğrultusunda sıcaklık farkı artmaktadır. Bu doğrultuda yamaç boyunca yukarı çıkıldıkça sıcaklık, atmosfer yoğunluğu ve nem gibi belirli değerlerin azaldığı gözlemlenecektir.

YÜKSELDİKÇE HAVA NASIL DEĞİŞİR?

Deniz seviyesinden yukarı çıkılırken her 100 metrede 1 santigrat derece azalır ve yükselti azaldıkça bu durum tam tersine devam eder.

BUNA NEDEN OLAN ŞEY?

Güneş daha eğik açıyla gelir ve geldiği kısımlar azalmaya başlar bunun etkisiyle basınçta değişim oluşur bu yüzden hava soğur… Hem yeryüzü güneş ışınlarının yerden yansıması sonucu ısınır. dolayısıyla yükselti arttıkça sıcaklık düşer. Yükselti arttıkça güneş ışınlarının açısı küçülmez. atmosfer basıncı atmosferdeki gazların ağırlığıdır. bu gazlar yeryüzüne yakın alanlarda toplanır bu yüzden yükselti arttıkça basınç da düşer.

Kaynak:Eğitim Sistem

8
0
3
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.