Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri

Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri
Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Destanlar içerdikleri konular ve kahramanlıklar ile birey ve toplumların milli duygularını harekete geçirebilme özelliğine sahiptir. Destanlar kahramanlık konuları ile insanlara coşku verir ve milli duygularını etkileyebilir. Destanlar bildiğimiz üzere olağanüstü olayları konu alsa da yine de içerdiği kahramanlık konuları kişilerin, destandaki kahramanların yaptıkları ve düşünceleri toplumu direkt olarak etkileyebilir. 

Çünkü destanlar milletlerin kültür kodlarını içeriğinde barındırmakta ve bunları zaman içerisinde kuşaktan kuşağa aktarmaktadır. Kuşaklar birbirlerine benzediği için destanların o millette uyandırdığı milli duygular hep aynı olur. Bu şekilde destanlar hep kuşakları etkilemekte, hem de kuşaktan kuşağa etkisini ve devamlılığını sürdürmektedir. Bu nedenle destanlar yalnızca birer hikayeden ibaret değillerdir çünkü buyuk toplumları etkileyebilirler.

Destan, bir milletin başından geçen tarihi olayların efsanevi ve mitolojik bir biçimde anlatılarak milli bir karakter oluşturulmasını sağlayan düz yazı halindeki eserlerdir. Genel olarak tarihi konu alsalar da birçok açıdan abartmaya yer verilmektedir.

Kültür, bir toplumun zaman içerisinde kazandığı kendine özgü kimliğidir. Bu doğrultuda toplumun kimliğini yansıtan bazı sanatsal etmenler bulunmaktadır. Şiirler de bunlardan bir tanesidir. Dolayısı ile destanlar, toplumun kültürünü yansıtan eserlerdendir. Kültür ve milli kimliğin korunmasının gerekliliği doğrultusunda destanlar da insanları etkileyecek niteliktedirler. Birey ve toplum bu açıdan tarihini, tarihte yaşadığı, meydana getirdiği kahramanlıklardan, başarılardan, cesaretten ders alarak, kendine güveni gelmiş bir şekilde, milletine bağlılıkla hayatını devam ettirecektir.

69
4
12
5
10
160
163
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.