Destek ve hareket sisteminin yapı, görev ve işleyişi

Destek ve hareket sisteminin yapı, görev ve işleyişi
Destek ve hareket sisteminin yapı, görev ve işleyişi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Destek ve hareket sistemi kas ve iskelet sisteminden oluşur. Kas sistemini kas doku oluştururken iskelet sistemini kemik ve kıkırdak doku oluşturur. Embriyo döneminde kıkırdak özelliğinde olan iskelet; kalsiyum karbonat, kalsiyum fosfat gibi mineral tuzların birikmesiyle kemikleşir. Fakat kulak, burun, eklem gibi kısımlarda kıkırdak özelliği korunur. Kemikler birbirlerine eklemlerle bağlıdır ve kaslarla sarılmıştır. İnsan iskeletini oluşturan kemikler gösterilmiştir.

Destek ve hareket sistemi organları, görevleri ve özellikleri nelerdir

Destek ve hareket sistemi organları şu şekildedir; Kemikler, vücudumuzda bulunan 280 kemik sayesinde, vücudumuz şu anki şeklini almaktadır. Bunlar, iskeletin bölgeleri olarak geçmekte ve yassı, uzun ve kısa kemiklerdir. Baş, gövde, üst ve alt kısım olarak 4'e ayrılmaktadır. Sonrasında iskelet sistemini oluşturan bir diğer unsur eklemler gelmektedir.

Oynar, oynamaz ve yarı oynar eklemeler olarak 3'e ayrılmaktadırlar. Çizgili ve çizgisiz düz kaslar da hareket sisteminin bir parçasıdır. Ardından dolaşım sistemi takip eder. Kalp, 4 odacıklıdır. Üstte bulunan kısım kulakçık, Alta bulunan kısım kapakçıktır. Bir tarafta kirli, bir tarafta temiz kan depolanır. Sonrasında damarlar gelir. Atardamar, toplardamar ve kılcal damarlar olarak 3 bölüme ayrılırlar. Tabi ki kan da, bu maddelerden bir tanesidir. Vücut ağırlığımızın 1/13'ü kandır. Sonrasında solunum organları ve sindirim sistemi gelir.  

Destek ve hareket sistemini görevleri şu şekildedir; vücutta hareketliliği sağlamak, organizmaya destek olmak, iç organları dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumak, vücudu korumak ve biçimlendirmek, vücuda lazım olan bazı inorganik maddeleri depolamak, vücudu dik tutmak, bazı mineralleri depolamak.

Destek ve hareket sisteminin düzgün çalışması, vücudumuzdaki sinir sisteminin yardımı ile mümkündür. Kas ve kemiklerin birbirine bağlandığı yere 'tendon' denir. Destek ve hareket sistemimizin düzenli işleyişinin aksamasını istemiyorsak, düzenli spor yaparak kemik ve kaslarımızı güçlendirmeli, oturuş pozisyonumuza dikkat etmeli, protein, kalsiyum ve vitamin içeren yiyecekler tüketmeliyiz.

1
3
2
2
3
3
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.