Deyim hikâyeleri

Deyim hikâyeleri
Çam devirmek deyiminin anlamı ve hikayesi, avcunu yalamak deyiminin anlamı ve hikayesini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Deyimler günlük hayatta kullandığımız, kendi kelime anlamlarının dışında anlamlar içeren kalıplaşmış sözcük topluluğudur. Anlatıma çekicilik ve akıcılık katarlar. 

Deyimlerin de bir çıkış hikayeleri vardır. Birkaç örnek verelim;

1. Avcunu yalamak deyiminin anlamı ve hikayesi

Anlamı: Bir şeyi elde etmek isteyip elde edemediğinizde kullandığımız deyimdir. 

Hikayesi: Avcunu yalamak deyimi, ayıların hareketlerini gözlemleyerek oluşturulmuştur. Kışın bilindiği üzere ayılar kış uykusuna yatarlar çünkü bu hava şartlarında yiyecek bulmak onlar için çok zordur. Ayrıca biriktirdikleri enerjilerini yemek aramaya harcamak istemezler bu yüzden kış uykusu zamanına  kadar belli bir dönem tabanlarını yalarlar. 

2. Çam devirmek deyiminin anlamı ve hikayesi

Anlamı: Farkında olmadan birisini etkileyecek ya da kötü bir etki yaratacak söz söylemek. 

Hikayesi: Zamanında bir adam köşkünün bahçesine bir ev yaptırmak istemiş. Bu bahçede de eski ve değerli çam ağaçları bulunuyormuş. Bu evi yaptırmak için çeşitli tomruklar getirttirmiş ve bu tomruklar çam, gürgen, meşe ve ceviz gibi ağaçlardan oluşuyormuş. 

Ev sahibi bir gün uşağına çamlardan tahta ve kalas yaptırmasını emretmiş. Uşak bunu yanlış anlamış ve gelen çamlar yerine bahçedeki çamları kestirtmiş. 
Bahçeden devrilen çamlardan da bu deyim ortaya çıkmış. 

1
0
0
0
0
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
6 Yorum