DGS Sınavı ve Sınav Koşulları

DGS Sınavı ve Sınav Koşulları
DGS sınavı yani açıklaması ile dikey geçiş sınavı adından da anlaşabileceği gibi bir eğitim şeklinden bir başkasına geçmek için verilmesi gereken bir sınavdır.

Dikey geçiş sınavında açık öğretim ön lisans ve meslek yüksekokullarından mezun olan adayların başarılı olmaları durumunda bir örgün lisans programlarına yerleştirilmeleri söz konusu olmaktadır. Her yıl bir kez yapılan DGS sınavı sonucunda başarılı olan adaylar için örgün eğitime geçiş mümkün olmaktadır.

2013 yılı için yapılacak olan dikey geçiş sınavı 14 Temmuz 2013 tarihinde ilgili sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir. Sınava başvuran adayların meslek yüksekokulu mezunu veya açık öğretim ön lisans programı mezunu olması zorunlu şarttır. Bu şartı yerine getiremeyen adaylar DGS sınavı için başvuruda bulunamazlar.  Dikey geçiş sınavı içerik olarak hem sözel hem de sayısal soruları kapsamaktadır. Eşit bir dağılım içerisinde adaylara sözel, sayısal ve mantık soruları sorulmaktadır. Adaylar kendilerine verilen soruları sınav süresince cevaplamaya çalışmaktadırlar. Yüz altmış soru için yüz seksen dakikanın verildiği sınav gözetmenler eşliğinde yapılmaktadır.

DGS sınavı sonucunda belirli bir puana sahip olan öğrenciler tercih yapmaya hak kazanırlar. Ve istedikleri örgün öğretim programını göz önünde bulundurarak tercih yaparlar. Sıralamaları ve puanları da göz önünde bulundurularak adayların tercih ettikleri örgün öğretim programına yerleştirilmesi sağlanmaktadır. Dikey geçiş sınavı ile bir örgün öğretim programında eğitime başlayan adaylar bu program sonucunda da diploma sahibi olurlar. Böylelikle iki ayrı diploma sahibi olma şansını yakalarlar.

Ülkemizde 2000 yılından beri varlığını sürdüren DGS sınavı katılım olarak adaylara özgürlük tanımaktadır. Yani aday istediği kadar dikey geçiş sınavına katılma şansına sahiptir. Ancak aday yerleşmesine rağmen sınava katılırsa ilk katıldığı sınav puanına bu durum yansımaktadır. Ve puanında ufak bir düşüş yaşanmaktadır. Onun dışında herhangi bir örgün öğretim programına yerleşmeyip, sınava katılmaya devam eden adayların puanlarında herhangi bir düşüş yaşanması söz konusu değildir. Bu nedenle aday şansını başarana kadar deneyebilir.

DGS sınavı sayesinde açık öğretim ön lisans ve meslek yüksekokulu mezunu olan pek çok kişi örgün öğretim programlarında eğitim görme şansına sahip olurlar.

EgitimSistem.Com - Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.