Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı

Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı
Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı, Ellerindeki az ile yetinmeyip, daha çok peşinde koşanlar bazen ellerindeki azı da yitirebilirler" anlamında bir söz.

Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin anlamı:

Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyimi; daha fazla kazanacağını, daha iyisini elde edeceğini umarken, elindekinden olmak anlamına geliyor. Peki nereden günümüze kadar gelmiş bu deyim?

Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin hikâyesi:

Dimyat Mısır’da, Süveyş Kanalı ağzında ve Portsait yakınlarında bir iskeledir. Eskiden Mısır'ın meşhur pirinçleri, ince hasırdan örülmüş torbalar içinde buradan Türkiye'ye gelirdi.
Dimyat'a pirinç almaya giden bir Türk tüccarının bindiği gemi Akdeniz'de Arap korsanları tarafından soyulmuş ve adamcağızın kemerindeki tüm altınları almışlar.
Bin bir güçlükle Türkiye'ye dönen pirinç tüccarı o yıl iflas etmiş. İstanbul'dan kalkmış memleketi olan Karaman'a gitmiş. O sene tarlasının mahsulü buğdayları da bulgur tüccarlarına sattığından, kendi ev halkı kışın bulgursuz kalmışlar. İşte Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak sözünün aslı buradan gelmektedir.

Kanaat halkasın bırakma elden,
Elimden çıkmasın der isen dümen,
Deve ahu gibi boynuz isterken
İki kulaktan da olur demişler.
(Ressam LEVNİ)

(Dimyat Arapça: ‎ مدينة دمياط, medīnat dimyāt): Mısır'da bir Akdeniz limanı, Dimyat ili'nin başkenti. Nil deltasında Kahire'nin 300 km kuzeyindedir.

Etiketler :
160
65
1019
12
17
42
1015
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.