Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Cevapları

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Kitabı Özgün Matbaacılık Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Sayfa 105, 106, 107, 108, 109, 110 Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Cevapları

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Sayfa 105 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Altın Yumurtlayan Tavuk” masalından çıkardığınız dersi arkadaşlarınıza açıklayınız.
Cevap: İnsanoğlu daha fazla kazanmak için bazen elindekini kaybetmeyi göze alır. Ben de anladım ki daha fazla kazanmak için elimdekinden vazgeçmemeliyim.

2. Daha fazlasını istediğiniz için elinizdekini kaybettiğiniz oldu mu? Anlatınız.
Cevap: Evet, oldu. Geçen sene yazın 5 bilyem vardı. Arkadaşlarla misket oyunu oynuyorduk. 2 tane daha misket kazandım. Sonra baktım ki herkeste misket var. Ben de bütün misketleri kazanmak istedim. Sonra da bir baktım ki elimdeki 5 misket de yok olmuş kaybetmiştim.

3. Başlığından ve görsellerinden hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Bir tane köylü var. Bu köylü sanırım daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek için elindeki bazı ürünleri kaybetmeyi göze alıyor ama işin sonunda elindeki her şeyi kaybediyor.

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Sayfa 107 Cevapları

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bu kelimelerin anlamını sözlükten bulup yazınız ve bunları anlamına uygun olarak birer cümlede kullanınız. Cümlelerinizi aşağıya yazınız.

kazanç kapısı:
tahminim: İnsanların pazar kazandığı işler, meslekleri.
sözlük anlamı: Para kazanılan, para getiren yer.
cümlem: Benim kazanç kapım fırın dükkanıdır.

ucuz pahalı demeden:

tahminim: Fiyatına bakmadan satın almak.
sözlük anlamı: Yüksek veya düşük fiyatlı olduğuna bakmamak.
cümlem: Ben pazardan ucuz pahalı demeden her şeyi alırım.

korsan:

tahminim: Denizlerde soygun yapan çete üyesi.
sözlük anlamı: Gemilere saldıran, gemileri ele geçirip yağmalayan deniz haydudu.
cümlem: Denizdeki korsanların gemisi battı.

devran:

tahminim: Yaşanmakta olan devir.
sözlük anlamı: Yeryüzü, dünya
cümlem: Bu devran elbet değişecektir.

2. ETKİNLİK

a. “Şapkasını dizlerine vurarak dövünmek” kelime grubundan ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Üzüntü, çaresizlik ve pişmanlık içinde dizlerine vurmak anlamına gelmektedir.

b. “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” deyiminin anlamını sözlükten bulup aşağıya yazınız. Başınıza böyle bir durum geldi mi? Anlatınız.
Cevap: Daha iyisini elde edeyim derken elindekini de kaybetmek. Geçen sene yazın 5 bilyem vardı. Arkadaşlarla misket oyunu oynuyorduk. 2 tane daha misket kazandım. Sonra baktım ki herkeste misket var. Ben de bütün misketleri kazanmak istedim. Sonra da bir baktım ki elimdeki 5 misket de yok olmuş kaybetmiştim.

c. “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” deyiminin, metne nasıl bir anlam kattığını açıklayınız.
Cevap: Bu deyim ile metnin anlamı güçlenmiştir. Çok söz ile anlatılmak istenen bir durum az sözle anlatılmıştır. Hem mecaz hem de gerçek anlamlı bir deyimdir.

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Sayfa 108 Cevapları

3. ETKİNLİK

Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Recep Ağa geçimini sağlayacak kazancı nasıl elde edermiş?
Cevap: Recep Ağa buğdayların büyük bir kısmını bulgur yapıp satarmış.

2. Recep Ağa’nın kazancını değiştiren ne olmuş?
Cevap: Kasabaya pirinç gelmesiyle insanlar bulgur yerine pirinç almaya başlamış.

3. Pirinç hangi ülkenin, hangi şehrinden getiriliyormuş?
Cevap: Mısır ülkesinin Dimyat şehrinden geliyormuş.

4. İkinci gidişinde Dimyat’tan aldığı pirinçleri gemiye yükledikten sonra Recep Ağa’nın başına ne gelmiş?
Cevap: Akdeniz’in ortasında gemi korsanların saldırısına uğramış. Korsanlar gemideki her şeyi ve pirinçleri almış.

5. Recep Ağa, hikâyenin sonunda nasıl bir öz eleştiri yapmış?
Cevap: Aç gözlülük yapıp buğday tarlasını sattığı için pişman olmuş.

4. ETKİNLİK

Metinde geçen mecaz anlamlı kelime ve kelime gruplarının altını çiziniz. Bu kelimeleri ve kelime gruplarını kullanarak aşağıdaki örneğe benzer cümleler yazınız.

Ürünlerin büyük bir kısmını elden çıkarmam gerekiyor.

Kendine bir kazanç kapısı bulmalısın.
Elbette bir gün devran dönecek.

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Sayfa 109 Cevapları

5. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlılarını karşılarına yazınız.

büyük ⟶ küçük
iyi ⟶ kötü
pahalı ⟶ ucuz
yeni ⟶ eski
erken ⟶ geç
başlamak ⟶ bitirmek
cesaret ⟶ korkaklık
kolay ⟶ zor
kazanmak ⟶ kaybetmek

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri, metinle ilgili çıkarımlarınıza uygun olarak tamamlayınız.

Recep Ağa’nın kazancı azaldı. Çünkü: kasaba halkı pirinç almaya başladı
Recep Ağa, tarladaki buğdayı tüccara ucuz pahalı demeden erkenden sattı. Çünkü: bir an önce Dimyat’a gitmek istiyordu
Recep Ağa bütün parasını kaybetti. Çünkü: korsanlar neyi var neyi yoksa aldılar.
Recep Ağa kasabaya döndüğünde yolun iki yanındaki buğday tarlalarını görünce kötü oldu. Çünkü: daha fazla kazanmak için tarlasını çoktan satmıştı
Recep Ağa, “Altın Yumurtlayan Tavuk” masalındaki adama benzer. Çünkü: ikisi de elindekiyle yetinmeyip fazlasını istedi

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Metni Sayfa 110 Cevapları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki paragrafta kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini yerleştiriniz.

Yüzlerce dönüm toprağı olan Recep Ağa () bulgurcu () olarak tanınır () dı Çünkü topraklarında buğday eker (,) elde ettiği buğdayın büyük bir kısmını bulgur yapıp satardı (.) İyi kazanç sağlardı bulgur satışından (.) Gün oldu (,) devran döndü (;) kasabaya pirinç geldi (.) Yıllardır bulgur yemekten usanan kasabalılar (,) pahalı olmasına karşın pirinç tüketmeye başladılar (.) Bu durum Recep Ağa () nın kazancını azalttı (.) Peki (!) Recep Ağa kazancını artırmak için ne yaptı dersiniz (?)

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki açıklamaları okuyunuz. Bu açıklamalara göre metnin serim, düğüm ve çözüm bölümlerinde neler anlatıldığını kısaca yazınız.

Serim: Hikâyede anlatılacak olayın ortaya konulduğu bölümdür.
Cevap: Kasabalıların pirinç almaya başlamasıyla Recep Ağa’nın satışının azalması.

Düğüm: Ortaya konulan olayın açıldığı, okuyucuyu meraklandıracak şekilde geliştirildiği bölümdür.
Cevap: Recep Ağa’nın pirinç almaya giderken gemiyi korsanların basması ve her şeyi almaları.

Çözüm: Hikâyedeki olayın düğümünün çözüldüğü, bütün sorunların cevaplandığı bölümdür.
Cevap: Recep Ağa’nın tarlasını görüp pişman olması.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Ülkemizi yurt dışında temsil eden bir bilim insanının çalışmaları hakkında araştırma yapınız.

Cevap: Oktay Sinanoğlu, Türk kimya mühendisi ve akademisyen. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında dersler vermiştir. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmiştir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1039
185
1048
126
136
136
639
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum