Doğadaki protein çeşitliliğinin sınırsız olmasının nedeni

Doğadaki protein çeşitliliğinin sınırsız olmasının nedeni
Doğadaki protein çeşitliliğinin sınırsız olmasının nedeni nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Proteinler, canlıların ortak olarak yapısında bulunurlar. Protein sentezi bütün canlılar için gereklidir. Bu nedenle ribozom bütün hücrelerde bulunur. Ribozon protein sentezini sağlar. Proteinler çok çeşitlidir. Bugüne kadar 22 protein tespit edilmiştir. Bunlar sentezleme aşamasında farklı farklı yapılarda bir arada bulunabilirler.

Doğadaki proteinlerin çeşitliliğinin sınırsız olmasının nedeni 22 çeşit proteinin farklı kombinasyonlarda birleşmesinden oluşur. Bu nedenle sınırsız bir protein farklılığı meydana gelir. Protein çeşitliliği böylece oluşur. Milyonlarca canlının milyonlarca hücresinde milyonlarca farklı yapıda protein havuzları bulunmaktadır. Canlılığın devam etmesi için bu şarttır. Protein temel yapı taşlarından biridir. Proteinler hücre, doku ve organların yapısında etkilidir.

Doğadaki protein çeşitliliğinin sınırsız olmasının nedenleri;

  • Protein sentezi için DNA molekülünden gelen gen şifrelerinin (nükleotitlerin dizilişi ve genler) farklı olması
  • Kullanılan aminoasitlerin çeşidi, sayısı ve dizilişlerinin farklı olması
  • Aminoasitlerin birbirlerine bağlanma biçimleri ve şekillerinin farklı olması
  • Aminoasitlerin yapısına bağlı moleküllerden biri olan radikal grup (değişken grup)

1000
696
234
234
237
346
1500
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.