Doğal kaynakların farklı kullanımında etkili olan faktörler hangileridir

Doğal kaynakların farklı kullanımında etkili olan faktörler hangileridir
Doğal kaynakların farklı kullanımında etkili olan faktörler hangileridir? Bu faktörlerin her birini örnekleriyle belirtiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doğal kaynaklarının farklı kullanımında etkili olan faktörler doğal kaynağın potansiyeli, kullanılan yöntem ve teknolojiler, insanların ihtiyaçları gibi faktörlerdir. Doğal kaynakların farklı kullanımında etkili olan faktörlerin bu şekilde oluşması çevre koşullarına da bağlıdır. Jeolojik olarak ve coğrafik olarak yer altı ve yer üstü doğal kaynakların çeşitliliği etkilenmektedir.

Doğal kaynakların farklı kullanımında etkili olan faktörler ve örnekleri şu şekildedir:

Doğal Kaynağın Potansiyeli

Doğal kaynağın jeolojik ve coğrafik olarak yer altı ya da yer üstü rezervlerinin tespiti, kullanım amacı, çıkarılma şekli, çıkarılma yöntemi, işlenme tekniği gibi durumlar doğal kaynağın potansiyelini belirlemektedir. Potansiyel doğrudan çıkarıldığı gibi yüzde yüz verimle gerçekleşmeyebilir. Bunun için de önemli tekniklerin kullanılması gerekmektedir. Önemli teknikler çevreye ve doğal kaynağa zarar vermeyen tekniklerdir.

Kullanılan Yöntem ve Teknikler

Doğal kaynağın elde edilmesinde, çıkarılmasında, işlenmesinde ve kullanılmasında kullanılan yöntem ve teknikler kaynağın değerini doğrudan etkilemektedir. Kömür yataklarında, petrol kuyularında, altın madenlerinde kullanılan yöntem ve teknikler sayesinde tam verimlilik sağlanmaktadır.

İnsanların İhtiyaçları

Enerji insanların vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. Eğitim, sağlık, ulaşım, iletişim alanlarında daha çok enerji sarfiyatı yaşanmaktadır. Bu da doğal kaynakların korunmasını ve doğru bir şekilde kullanılmasını gündeme getirmektedir. İnsanların ihtiyaçları bu bakımdan doğal kaynakları etkiler.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.