Doğuştan gelen davranışlar ile öğrenilmiş davranışlar arasındaki fark nedir

Doğuştan gelen davranışlar ile öğrenilmiş davranışlar arasındaki fark nedir
Doğuştan gelen davranışlar ile öğrenilmiş davranışlar arasındaki fark nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doğuştan gelen davranışlar nelerdir

Doğuştan gelen davranışlar, bir kişinin doğumuyla beraber getirdiği davranışlardır. Bu nedenle, onlar doğuştan gelen, doğuştan gelen ve o kişiye doğuştan gelenlerdir. Bu kişinin veya hatta hayvanın genetiği ile doğrudan bir ilişkileri var. Bu nedenle, bu davranışlar doğumumuzla birlikte gelir ve tecrübe ile öğrenilmezler; doğal olarak bize geliyorlar.

Özellikle, doğuştan gelen davranışlar oldukça zeki türlerde daha az yaygındır; Bu nedenle, tüm türlerin en zeki olan insanlar, hayvan türlerine kıyasla daha az doğal davranış sergilerler. İnsanlardaki doğuştan gelen davranışlar, refleks eylemler veya dış uyaranlara anında tepkiler olarak tanımlanabilir. Örneğin, yeni doğmuş bir bebek nasıl emileceğini bilir ve göğüslerini emerek anne sütünü içebilir. Dahası, konuşma sırasında istemeden gerçekleşen dudağını tımarlamak gibi birinin karakter özelliğini düşünün; Bazen bu davranış ailesinin diğer üyelerinde de görülebilir.

Öğrenilmiş davranışlar nelerdir

Öğrenilen davranışlar, tanım gereği, deneyimden veya bu davranışları öğreten birinden öğrenerek edinilen davranışlardır. Bu nedenle, bireyin dış çevre ile etkileşimi sonucu kazanılırlar. Öğrenilen davranışlar çoğunlukla insanlar gibi son derece zeki türlerde görülür. Bir bireyde, onu diğerlerinden ayırt edilebilir kılmaya katkıda bulunan öğrenilen davranışlardır. Bu nedenle, öğrenilen davranışlar, bir kişinin belirli deneyim ve bilgisine dayanan değişkenlerdir.

Örneğin, ebeveynler ve okul tarafından bir çocuğa öğretilen etik ve ahlaki kurallar, kendisinde bazı karakter özelliklerini çerçeveler. Ayrıca, yaşam deneyimleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan yaşam dersleri ve yarattığı görüşler, davranışlarını doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla, bu bir kişide öğrenilen davranışlar olarak bilinir. Benzer şekilde, büyümesi olan bir kişi bir toplumda nasıl davranacağını, yaşlılara nasıl saygı gösterileceğini ve akranlarla nasıl etkileşimde bulunacağını anlayacaktır. Bunlar öğrenilmiş davranışların örnekleridir.

Hayvan dünyasında öğrenilen davranışlara bakıldığında, bir köpeğin eğitimi mükemmel bir örnektir. Dahası, hayvanların tekrarlanan eylemler veya deneyimler yoluyla belirli şeyleri nasıl öğrendiği, öğrenilen davranışlarını gösterir. Örneğin, aynı noktadaki fareleri aynı şekilde yakalamak için aynı fare kapanı kullanmaya başladığınızda, birkaç gün içinde, farelerin eskisi gibi yakalanmadığını fark edeceksiniz. Bu muhtemelen “alışkanlık” nedeniyledir (bir hayvan yavaş yavaş tekrarlanan bir uyarana yanıt vermeyi bıraktığında basit öğrenilmiş davranış)

Doğrulanmış ve öğrenilmiş davranış arasındaki fark nedir

  • Doğal davranış doğal veya varsayılan olarak gelir, ancak öğrenilen davranışlar tecrübe ile geliştirilmelidir.
  • Doğal davranışlar değiştirilemez ancak değişiklikler yapıldığında öğrenilen davranışlar denir. Öte yandan, öğrenilen davranışlar kolayca değiştirilebilir.
  • Doğal davranışlar beynin doğrudan katılımına sahip olabilir veya olmayabilir, ancak öğrenilen davranışlar kesinlikle vardır.

Doğuştan ve öğrenilmiş davranışlar arasındaki ilişki

  • Hem doğuştan hem de öğrenilen davranışlar, bir bireyin veya bir hayvanın kişiliğini ve karakter özelliklerini birleştirir ve oluşturur.
  • Ayrıca, doğuştan gelen ve öğrenilen davranışlar, bir organizmanın bir uyarana karşı tepkisini gösterir.
  • Bununla birlikte, özellikle davranışların ikisinin bir karışımı olduğu hayvan dünyasında, ne doğuştan ne de tamamen öğrenilmiş olan durumlar vardır.

1
0
2
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.