Dünya’nın atmosferi olmasaydı canlı yaşamı ve doğal sistemler

Dünya’nın atmosferi olmasaydı canlı yaşamı ve doğal sistemler
Dünya’nın atmosferi olmasaydı canlı yaşamı ve doğal sistemlerle ilgili ne gibi değişiklikler olurdu bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünyayı çevreleyen katmanlar hava kürede yer almaktadır. Atmosfer, dünyayı çevreleyen katmanları oluşturmaktadır. Bu katmanların su buharı, basınç, sıcaklık, manyetik alan, UV ışınlarını tutma gibi özellikleri de bulunmaktadır.

Dünyanın atmosferi olmasaydı canlı yaşamı ve doğal sistemler olmazdı. Güneşten gelen zararlı ışınlar ve uzaydan gelen diğer materyaller dünyada yaşamı imkansız hale getirir, yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklık dengeleri doğal dengeyi bozardı.

Bu da canlı hayatının devam edememesi ve doğal sistemlerin denge ve döngülerinin işleyememesi anlamına gelir. Bu nedenle atmosferi korumak, hava kirliliğini engellemek çok önemlidir.

Atmosfer olmasaydı, dünyayı uzayın olumsuz etkilerinden, manyetik alanlardan, radyasyon dalgalarından, zararlı güneş ışınlarından, gök taşı düşmelerinden korumak mümkün olmazdı. Dünyanın atmosferi olmasaydı canlı yaşamı bu durumdan olumsuz etkilenirdi. Canlı yaşamı ve doğal sistemler olmazdı. Güneşten gelen zararlı ışınlar ve uzaydan gelen diğer materyaller dünyada yaşamı imkansız hale getirir, yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklık dengeleri doğal dengeyi bozardı. Bu da canlı hayatının devam edememesi ve doğal sistemlerin denge içerisinde işleyememesine anlamına gelirdi. Atmosferin Güneş ışınlarını dağıtma özelliği vardır. Bundan dolayı gölge yerler tamamen karanlık olmaz. Atmosfer olmasaydı gölgeler tam karanlık olacağı gibi Güneşin doğuş ve batış zamanlarındaki aydınlanma-kararma olayları yaşanmazdı.

Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazılarımızı da okudular

1. Her gün radyo, televizyon, Genel Ağ gibi çeşitli kaynaklarda hava durumu hakkında bilgi verilmesinin nedenleri neler olabilir yazımızı okumak için tıklayınız
2. Yaşadığınız yerdeki hava olaylarında zamanla ne gibi değişiklikler görülmektedir yazımızı okumak için tıklayınız
3. Dünya’nın en sıcak yerleri neden Ekvator çevresi değildir yazımızı okumak için tıklayınız
4. Kutuplarda güneşlenen yüzey alanı Ekvator çevresinden daha fazla olmasına rağmen, neden kutup bölgeleri buzullarla kaplıdır yazımızı okumak için tıklayınız
5. Yaz ve kış her zaman aynı şekilde nefes alıp verdiğimiz hâlde, neden sadece soğuk havalarda
nefesimiz ağzımızdan bir duman gibi çıkmaktadır yazımızı okumak için tıklayınız
6. Yaşadığınız şehir ile komşu şehirlerin iklim özellikleri aynı mıdır yazımızı okumak için tıklayınız

Kaynak:Eğitim Sistem

0
1
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.