Dünya’yı farklı özelliklerine göre bölgelere ayırmak

Dünya’yı farklı özelliklerine göre bölgelere ayırmak
Dünya’yı farklı özelliklerine göre bölgelere ayırmak isteseydiniz hangi kriterleri kullanırdınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kıta veya anakara, yeryüzünü oluşturan büyük kara parçaları.

Kıta'yı tanımlayan tek bir standart yoktur ve bu yüzden farklı kültürler ve bilimler neyin kıta olarak yorumlanacağına ilişkin farklı listelere sahiptirler. Genelde, bir kıta geniş alanlı olmalı, sualtında olmayan topraklardan meydana gelmeli ve önemli jeolojik sınırları olmalıdır. Bazıları en fazla dört ya da altı kıta olduğunu düşünürken, en yaygın kullanımda yedi kıta sayılır. Ama genelde yedi kıta olarak bilinir. Bazıları Afrika, Avrupa ve Asya'nın birleştiği yeri Avrasya kıtası olarak görür, ancak burası sanıldığı gibi ayrı bir kıta değil sadece o bölgenin takma adıdır.

Dünyanın yedi kıtası şunlardır:

  • Avrupa
  • Afrika
  • Antarktika
  • Asya
  • Kuzey Amerika
  • Güney Amerika
  • Avustralya (Okyanusya)

Dünyayı bir bütün olarak incelerken bazı ayrımlar yapmak durumunda kalınır. Dünya toprak özellikleri, bitki örtüsü, iklim özellikleri bakımından farklı coğrafyalara, yer altı ve yer üstü kaynaklarına göre farklı coğrafyalara sahiptir. Dağlar, ovalar, platolar, vadiler, akarsular, göller, denizler ve okyanuslar dünyanın farklı özellikler barındırmasını sağlamaktadır.

Dünyayı farklı özelliklerine göre bölgelere ayırmak isteseydik iklim, yeryüzü şekilleri, toprak özellikleri, bitki örtüsü, su kaynakları, yer altı kaynakları kriterlerine göre bölgelere ayırmak mümkün olurdu. Dünya üzerindeki bölgeler en çok iklim özellikleri ve su kaynaklarına göre şekillenmekte ve birbirinden de ayrılmaktadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum