Duran bir cismi harekete geçirmek veya hareket eden bir cismi durdurmak için ne yaparsınız

Duran bir cismi harekete geçirmek veya hareket eden bir cismi durdurmak için ne yaparsınız
Duran bir cismi harekete geçirmek veya hareket eden bir cismi durdurmak için ne yaparsınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ben böyle bir durumda kuvvet uygulardım. Çünkü duran bir cismi harekete geçiren, hareket eden bir cismi durduran, cisimlerin şeklini değiştiren, hareketli cisimlerde yön ve sürat değişikliğine sebep olan ve cisimleri döndürebilen etkiye kuvvet denir.

Duran cismi hareket ettiren ya da hareket halindeki cismi durduran itme ve çekme şeklinde gerçekleşen etkiye kuvvet denir. Böylece bir kuvvet uygulayarak herhangi bir cismi değişik yönlere hareket ettirebiliriz. Ayrıca hareket halinde olan bir cismi kolay bir şekilde durdurabiliriz. Bunları gerçekleştirmek için itme ve çekme kuvvetleri uygulanır.

İtme kuvveti: Birçok cisme itme kuvveti gerçekleştiririz ve kullanırız.

  • Kapıyı itme kuvveti ile kapatırız.
  • Pencereye itme kuvveti ile kapatırız.
  • Televizyon kumandasına itme kuvveti uygulayarak televizyonu açarız.
  • Bilgisayarın tuşlarına basarken itme kuvvetini kullanırız.
  • Futbolcular topa vururken itme kuvvetini kullanır.

Gördüğümüz gibi itme kuvvetini birçok farklı yerde kullanırız. İtme kuvvetine öğrendikten sonra şimdi de çekme kuvvetini nerelerde ve nasıl kullandığımıza bakalım.

Çekme kuvveti: İtme kuvvetine olduğu gibi aynı şekilde pek çok cisme çekme kuvveti uygularız.

  • Bahçede ağaçlardan meyve toplarken çekme kuvvetini uygularız.
  • Pencereyi çekme kuvveti uygulayarak açarız.
  • Aynı şekilde kapıyı çekme kuvveti uygulayarak açarız.

Varlıklara ve nesnelere kuvvet uyguladığımız zaman bazı etkiler yaratırız. Böyle durumlarda cisim yavaşlar, hızlanır, durur, döner, şekli ya da yönü değişebilir.

82
353
76
48
60
60
201
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.