Ebru sanatı nedir

Ebru sanatı nedir
Ebru sanatı, ebru teknesinde renklerle sanatçının ruhunu yansıttığı, suya resmettiği karışımdan oluşan ahenk sanatıdır. Yaratıcılığı ve hayallerin resmedildiği ebru sanatı Osmanlı dönemlerine kadar uzanır.

Su üzerinde yapılan aşk ve sır dolu bir sanat olan ebrunun kökleri nereye, ne zamana kadar gider doğrusu pek bilmiyoruz. Bildiğimiz, bazen de tahmin ettiğimiz kadarı ile yüzlerce yıl eskilere gidiyor. Ebru ustaları yaptıkları sanatın hem tarihçesini hem de yapım yöntemlerini pek fazla kayda almamışlardır. Bugün elimizde, ne yazık ki yeteri kadar belge yoktur.

Orta Asya’da doğduğu konusunda ebru tarihçileri ittifak hâlindedirler. Bilinen ilk adı Çağatayca “Ebre” olan bu sanat, İpek Yolu ile İran’a geldi. “Ebri” (bulutumsu) ya da “abru” (su yüzü) adını aldı. Anadolu’da ebri veya ebrû olarak anıldı.

Ebru, bir resim sanatı olmakla beraber, resim sanatı olmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda nükteli bir şiir, yumuşak bir ezgidir de… Ebru, gücü zaman üzerinde oynamaya yeten, dans eden bir figürdür. Tıpkı adını telaffuz ederken olduğu gibi: EBRU! Belki de yeryüzünde hiçbir sanat, adıyla bu kadar bağdaşmamış, bu kadar iç içe geçmemiştir. Suyun yalınlığı, renklerin düğünü, insanın duyguları, tabiatın kusursuzluğu ebru sanatında buluşur. Ebru, fikre düştüğü ilk andan, gözle buluştuğu son ana kadar mistisizmini asla yitirmeyen bir ifade şeklidir.

Ebru sanatı nasıl yapılır, kullanılan malzemeler:  

  • Mat ve emici özelliği bulunan, Hamur kağıt, 
  • Kitre adı verilen yapıştırıcı, tekne(içerisine kitre konulup hazırlanır),  
  • Boyalar(oksit sarı, oksit kırmızı, oksit siyah, lahur çivit mavisi en fazla kullanılan renklerdir.)  
  • Öd; renklerin kitrenin üzerine yapışmasını sağlayarak sabitleşmesi için kullanılır. 
  • Biz; ebruya şekil vermek için kullanılan materyaldir. 
  • Fırça 

Teknenin içerisine kitre konulur ve uygun kıvam alana kadar kitre eklenir. Oluşan sıvı ince bir tülbentten süzülerek temizlenmesi sağlanmaktadır. Farklı renklerde olan toprak boyalar ezilerek uygun durum sağlanır. Bu şekilde hazırlanmış olan boyalara sığır ödü konularak; 15 gün beklemesi için bırakılır. Bekleme işlemi tamamlandıktan sonra sulandırılarak hazır hale getirilir. Dikkatli bir şekilde fırça yardımıyla boya suyun üzerine damlatılır. Şekil verilerek kağıt tekne üzerine konur ve şeklin kağıda çıkmasıyla işlem tamamlanır. Tek seferde işlemin yapılması nedeniyle özenli olarak yapılması önemlidir.  

2
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.