Egzersiz bittikten bir süre sonra yorgunluk hissi kaybolur

Egzersiz bittikten bir süre sonra yorgunluk hissi kaybolur
Egzersiz yapan bir sporcuda çizgili kaslarda oluşan laktik asit yorgunluğa neden olmaktadır, egzersiz bittikten bir süre sonra yorgunluk hissi kaybolur, buna göre hücrede gerçekleşen hangi olaylar bu yorgunluk hissinin kaybolmasına neden olur...

Bu durum aslında vücudumuzda dinlenme halinde herzaman az da olsa bulunan laktik asitin spor esnasında niye yükseldiğiyle ilgilidir.

Spora başladıktan sonra vücudun enerjiye olan ihtiyacı haliyle hızlı bir şekilde artar. Bu durumda vücut ilk enerji kaynağı olan karbonhidratın vücudumuzdaki depo şekli glikojeni enerjiye çevirir.

Enerjiye çevrilen bu karbohidratlar spor esnasında kasılan kaslar arasında sıkışır ve bu kaslara ulaştırılan oksijen seviyesi düşer. Vücut bu esnada karbohidrat yakımı için yüksek oksijen kullanmak yerine oksijensiz enerji üretmeyi tercih eder. Bu enerjiyle birlikte laktik asit miktarında artma görülür ve bu da yorgunluğa sebebiyet verir.

Dinlenme ya da esneme hareketlerinden sonra kaslar gevşeyeceği için laktık asit vücuttan atılır ve kaslar oksijensiz solunum yapmaya gerek duymaz. Enerji tekrar normal olarak glikojen depolarından sağlanır.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.