Eklemler ve çeşitleri

Eklemler ve çeşitleri
Eklemler ve çeşitleri nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kemiklerin birbirleriyle bağlantı kurduğu, bağ doku ile örtülü bölgelere eklem denir. Eklemler iki ya da daha çok kemiğin birleşim alanlarıdır ve hareket özelliklerine göre oynar eklem, yarı oynar eklem ve oynamaz eklem olarak üçe ayrılır.

a. Oynar eklem: Kol ve bacaklarda hareketi sağlayan eklemler ile alt çene ve 1. omur ile 2. omur arasındaki eklemlerdir. Oynar eklem bölgesinde iki kemiği birbirine bağlayan, bağ dokudan oluşan ve ligament denilen eklem bağları bulunur. Ligamentler çok miktarda kollajen lif içerdiğinden eklemlere direnç kazandırırlar.

b. Yarı oynar eklem: Hareketleri kısıtlıdır. Omurlar arasındaki kıkırdak disklerde bulunur. Boyun, göğüs ve bel omurları arasındaki eklemler yarı oynar eklemlere örnektir.

c. Oynamaz eklem: Kafatası, yüz kemikleri (alt çene hariç), sağrı ve kuyruk sokumu omurları oynamaz eklemlerle birleşmiştir. Testere dişi gibi girinti ve çıkıntılı yapıya sahip olan bu kemikler, fibröz doku yardımıyla oynamayacak şekilde birbiriyle kaynaşmıştır.

4
28
36
6
4
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.