Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık nasıl değişir

Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık nasıl değişir
Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklığın nasıl değiştiği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ekvatordan kutuplara gidildikçe sıcaklık genel olarak azalır. Bu durumun ortaya çıkışında güneşin ekvatora dik açıyla düşmesi ve kutuplara gidildikçe daha eğik açılarla düşmesi etkilidir. Bu durumun etkisi şu şekilde açıklanabilir:

Bir ışık demeti dik geldiği yüzeyde dar ( böylece birim alana düşen enerji miktarı daha fazladır), eğik geldiği yüzeyde geniş alana yayılır. 

Dik açıyla gelen güneş ışınları atmosferde az yol alırken eğik gelen ışınlar daha uzun yol alır.

Işınların atmosfere giriş açısıyla yere ulaşan enerji miktarı doğru orantılıdır. 

Dünyanın eksen eğikliğine sahip olarak kendi ekseni etrafında dönmesi dünya üzerinde ısı, sıcaklık, basınç gibi fiziksel etkenlerin değişimlerine sebep olmaktadır. Dünyanın günlük ve yıllık hareketi dünya genelinde sıcaklık dağılışını doğrudan etkilemektedir. Dünyanın şekli, dünyada iklim olaylarının ve hava olaylarının yaşanmasının temel nedeni olarak bilinmektedir.

Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe sıcaklık değişmektedir. Bu değişim dünyanın şeklinden kaynaklanmaktadır. Sıcaklık azalabilir ya da artabilir. Bu durum günlük sıcaklık farklarının meydana gelmesine de bağlıdır. Belli bir düzene sahip olarak sıcaklığın artıp azalmaması, ekvatorun kutuplara göre biraz basık olmasından da kaynaklanmaktadır. Sıcaklığın azalıp artması fiziksel bir değişkendir.

Kaynak:Eğitim Sistem

50
20
10
20
30
10
204
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.