Ellerinizi uzun süre suda beklettiğinizde ya da banyodan sonra ellerinizin buruştuğunu görürsünüz

Ellerinizi uzun süre suda beklettiğinizde ya da banyodan sonra ellerinizin buruştuğunu görürsünüz
Ellerinizi uzun süre suda beklettiğinizde ya da banyodan sonra ellerinizin buruştuğunu görürsünüz, bunun nedeni nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Vücudumuzun hemen hemen her yeri kıllarla kaplıdır. Bazı bölgelerde belirgin olan bu kıllar, bazı bölümlerde ise neredeyse yokmuş gibi küçüktürler. Tüy ve kılların diplerinde yağ bezleri bulunur. Bu yağ bezlerinin ürettiği yağ, suyun deriden içeri girmesini önler. Bir tabaka oluşturur ki bunun adı da keratin tabakasıdır. Bu tabaka sayesinde suyun da etkisiyle deri yumuşak kalır. Vücudumuzda kıl ve tüy bakımından, istisna olan yerler vardır.

Parmaklarımızın uçları, ayak tabanları bunlara örnektir. Bu bölgelerde hiç kıl, tüy bulunmaz. Üstelik buralardaki derilerin göreceli bir kalınlığı vardır. Bu yüzden de keratin tabakası oluşmaz. Bahsedilen bölgelerde su, bu tabakayla karşılaşmadığı için derinin altına girer. Bu esnada osmoz denilen olay gerçekleşir.

Yani su daha yoğun bir maddeye yani deriye girmeye çalışır. Deriye girdiğinde de su için ayrılan alan büyür. Deri bu alanı yaratabilmek için genleşir. Sıcak havalarda asfaltta gördüğümüz durumun aynısıdır. Deri de bu olay sonucu gözle görülür bir genleşme, dolayısıyla eğilip bükülme yaşar. Parmak uçları, ayak tabanları vb. bölgelerin buruşmasının sebebi de budur.

20
0
12
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.