En yüksek maaşı alan bölümler hangileri

En yüksek maaşı alan bölümler hangileri
Yükseköğretim İstihdam Endeksi'ne göre, üniversite mezunları arasında en çabuk iş bulan tıp fakültesi mezunları, aynı zamanda en yüksek ücretle işe başlıyor.

Yükseköğretim İstihdam Endeksi sonuçlarına göre, Türkiye'de üniversite mezunları arasında en hızlı iş bulanlar tıp fakültesi mezunları. Tıp fakültesini, diş hekimliği ile fizyoterapi ve rehabilitasyon takip ediyor. Bu bölümlerin mezunları, aynı zamanda mezunları en yüksek ücretle işe başlayan bölümler olarak belirlendi. Üniversite bazında mezunları en hızlı iş bulan ilk üç üniversite ise Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi. Mezunları en yüksek ücret alan ilk üç üniversite Sabancı Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi olarak sıralanıyor. Devlet üniversiteleri arasındaki genel sıralamada Boğaziçi Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı. Vakıf üniversiteleri ise Sabancı, Koç ve Özyeğin olarak sıralandı.

Mezunlarla görüşüldü

Devlet ve vakıf üniversitelerinin destekleriyle 2 yıldır mezun deneyimlerine dayalı 'Yükseköğretim İstihdam Endeksi' çalışması yayımlayan Kariyer ve Yetenek Yönetimi Derneği'nin "CALIBRE 2018" sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. 2018 Yükseköğretim İstihdam Endeksi çalışması için 164 üniversite, 321 bölümden 38 bin 441 mezunun paylaştığı verilerden 75 üniversite ve 52 bölüm hakkındaki sonuç yayımlanmaya değer bulundu. Araştırmada farklı üniversite/bölüm mezunlarının ne kadar zamanda, ne kadar ücretle, hangi departmanlar ve sektörlerde işe başladıkları, memnuniyet ve tavsiyeleri analiz edildi. Ayrıca mezunların üniversitelerinin öğretim kalitesi, öğretim üyelerinin yeterliliği, yabancı dil eğitimi, yurt, burs, kariyer hizmetleri, sosyal yaşam gibi görüşleri de çalışmada değerlendirildi.

6 ayda iş buluyorlar

Araştırmaya göre mezunları en hızlı iş bulan ilk üç üniversite Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi olarak sıralandı. Özyeğin mezunlarının yüzde 49'u ilk altı ay içinde, yüzde 30'u mezun olmadan önce ilk tam zamanlı işini buluyor. Sabancı mezunlarının ise yüzde 46'sı ilk altı ay içinde, yüzde 26'sı mezun olmadan önce ilk tam zamanlı işine başlıyor. Boğaziçi mezunlarının da yüzde 54'ü mezun olduktan sonra ilk altı ay içinde, yüzde 25'i mezun olmadan önce ilk tam zamanlı işini buluyor.

İlk maaş: 3 bin 499 TL

Mezunları en yüksek ücret alan ilk üç üniversite ise Sabancı Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi. Sabancı Üniversitesi mezunlarının yüzde 43'ü ilk tam zamanlı işinde 2 bin 500 ile 3 bin 499 lira arasında maaş alıyor.

İlk sırada Boğaziçi

Devlet üniversiteleri arasındaki genel sıralamada Boğaziçi Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı. Vakıf üniversiteleri ise Sabancı, Koç ve Özyeğin olarak sıralandı. Boğaziçi Üniversitesi, tavsiye ve memnuniyet sıralamasında da ilk sırayı aldı. Araştırmaya calibre.kyyd.org.tr sitesinden ulaşmak, üniversiteler ve bölümlerin karşılaştırmalı sonuçlarını görmek mümkün.

En hızlı iş bulanlar

1- Özyeğin Üniversitesi
2- Sabancı Üniversitesi
3- Boğaziçi Üniversitesi
4- Gebze Teknik Üniversitesi
5- İstanbul Teknik Üniversitesi
6- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
7- Koç Üniversitesi
8- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.
9- Hasan Kalyoncu Üniversitesi
10- Yıldız Teknik Üniversitesi

En yüksek ücretliler

1- Sabancı Üniversitesi
2- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.
3- Boğaziçi Üniversitesi
4- Özyeğin Üniversitesi
5- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
6- Koç Üniversitesi
7- İstanbul Teknik Üniversitesi
8- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
9- Yıldız Teknik Üniversitesi
10- Hasan Kalyoncu Üniversitesi

En gözdeler (Devlet Üniversitesi)

1- Boğaziçi Üniversitesi
2- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
3- İstanbul Teknik Üniversitesi
4- Gebze Teknik Üniversitesi
5- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
6- Yıldız Teknik Üniversitesi
7- Hacettepe Üniversitesi
8- Ege Üniversitesi
9- Gaziantep Üniversitesi
10- Gazi Üniversitesi

En gözdeler (Vakıf Üniversitesi)

1- Sabancı Üniversitesi
2- Koç Üniversitesi
3- Özyeğin Üniversitesi
4- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
5- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.
6- Yeditepe Üniversitesi
7- Bahçeşehir Üniversitesi
8- Acıbadem Üniversitesi
9- Hasan Kalyoncu Üniversitesi
10- İstanbul Bilgi Üniversitesi

Memnuniyet listesi

1- Boğaziçi Üniversitesi
2- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
3- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
4- Koç Üniversitesi
5- Sabancı Üniversitesi
6- Hacettepe Üniversitesi
7- İstanbul Teknik Üniversitesi
8- Ege Üniversitesi
9- Özyeğin Üniversitesi
10- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ünv.

İkinci sırada diş hekimliği

Araştırmanın bölüm bazlı sonuçlarına göre mezunları en hızlı iş bulan bölüm tıp. Tıp fakültesini, diş hekimliği, fizyoterapi ve rehabilitasyon takip ediyor. Bu sıralama, "mezunları en yüksek ücretle işe başlayan bölümler"in sıralamasını da oluşturuyor. Memnuniyet araştırmasına göre de bölümünden en fazla memnun olanlar tıp fakültesi mezunları. Bu bölümü, psikolojik danışmanlık ve rehberlik izliyor. Memnuniyet araştırmasının üçüncü sırasında ise psikoloji var. Tıp fakültesi mezunlarının yüzde 80'i ilk altı ay içinde ilk tam zamanlı işine başladığını belirtiyor. Tüm bölümler bazında ilk altı ay içerisinde tam zamanlı işe başlama oranı ise yüzde 40. Tıp fakültesi mezunları arasında "Mezun olduktan sonra hiç çalışmadım" diyenlerin oranı yüzde 7. Bu oran Türkiye genelinde tüm bölümlerin ortalaması alındığında yüzde 20.

Hukuk mezunları

Hukuk mezunlarının yüzde 50'si de ilk altı ay içinde tam zamanlı bir işe başladığını söylüyor. Mezun olduktan sonra hiç çalışmayan hukuk mezunlarının oranı yüzde 16. Yüzde 44'ü ise ilk işinde asgari ücretle çalışıyor. Tüm bölümlerin ortalaması alındığında, üniversite mezunlarının asgari ücretle işe başlama oranı yüzde 33.

Maliye mezunlarının yüzde 36'sı, sosyoloji mezunlarının yüzde 34'ü, uluslararası ilişkiler mezunlarının yüzde 33'ü, felsefe mezunlarının yüzde 31'i, halkla ilişkiler mezunlarının yüzde 27'si mezun olduktan sonra hiç çalışmamış.

Kaynak:Milliyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.