Endüstriyel kalıpçı ne iş yapar

Endüstriyel kalıpçı ne iş yapar
Sürekli aynı kalitede ve çok miktarlarda ürün elde edilmek istendiğinde başvurulan en önemli tekniklerden birinde, endüstrinin nitelikli araeleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulan bu alanda yer almak istermisiniz?

Endüstriyel Kalıpçı, metal ve metal olmayan (plastik vb.) özdeş parçaların imalatını özel tezgâhlarla veya takım tezgâhları ile kullanılabilen komple üretim aracını hazırlayan, bunların yapımını gerçekleştiren ve çalıştıran kişidir.

Endüstriyel Kalıpçı;

  • İmal edilecek eşyanın proje ve diğer şartnamelerini inceler,
  • Gerekli hesaplamaları yapar,
  • Kullanılacak metali seçer,
  • Ölçü aletlerini kullanarak gerekli iş tezgâhlarında talaş kaldırarak veya kaldırmadan imalat kesimine göre parçayı şekillendirir,
  • Avadanlık takımlarının, iş tezgâhlarının, teçhizatın bakımını ve tamirini yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, makine parçaları arasındaki ilişkileri görüp, mekanik problemleri çözebilen, el becerisi olan, başkaları ile işbirliği yapabilen, dikkatli ve tedbirli, makinelerle çalışmaktan hoşlanan, gürültü ve sıcaktan rahatsız olmayan kişiler olması gerekir. Endüstriyel Kalıpçılar fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı genellikle sıcak, tezgâhlarda talaşların işlenmesinden dolayı yağlı, talaşlı ve gürültülüdür. Endüstriyel Kalıpçı genelde bağımsız olarak çalışır. Birinci derecede alet ve makinelerle ilgilidir.

Mesleğin eğitimi yeterli başvuru olması hâlinde tüm mesleki eğitim merkezlerinde makine teknolojisi alanı Endüstriyel Kalıp dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Endüstriyel Kalıpçılar kalıp üreten atölye ve işletmelerde çalışırlar. Özellikle sanayinin gelişmiş olduğu yörelerde çalışma alanı oldukça geniştir. Kişiler kendi işlerini kurabilecekleri gibi kalıp üreten endüstri işletmeleri ve küçük imalat yerlerinde de çalışabilirler. Teknoloji günümüzde bilgisayara yöneliktir. Bilgisayar teknolojisi az hatayla ve çok seri bir şekilde üretilecek olan işin boyutlandırılması, maliyeti, simülasyonunu görerek kalıbın tasarımını kolaylaştırır. Bu sistemleri kavrayan bir kalıpçının iş bulma olanağı artar.

Benzer Meslekler;

  • Tornacı
  • Tesviyeci
  • Frezeci

24
1
0
2
1
18
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum