Etil alkol ve laktik asit fermantasyonunda pirüvik asit oluşumundan sonraki reaksiyonlarda ATP üretimi olamaması

Etil alkol ve laktik asit fermantasyonunda pirüvik asit oluşumundan sonraki reaksiyonlarda ATP üretimi olamaması
Etil alkol ve laktik asit fermantasyonunda pirüvik asit oluşumundan sonraki reaksiyonlarda ATP üretimi olamamasına rağmen bu reaksiyonların gerçekleşmesinin yararı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fermantasyonlar, organik moleküllerin oksijensiz ortamlarda parçalanarak ATP üretilmesi olayıdır. Fermantasyonlar 2 çeşittir. Bunlar;

  • Laktik Asit Fermantasyonu
  • Etil Alkol Fermantasyonu

Fermantasyonlar 2 evrede gerçekleşmektedir. Her iki çeşit fermantasyon için ortak olan evre glikoliz evresidir. Glikoliz evresi; glikozun NAD koenziminin yardımıyla parçalanması ve pirüvata dönüştürülmesidir. Bu sırada açığa ısı ve ATP çıkmaktadır.

Glikolizden sonraki son ürün oluşumu evresinde fermantasyonun çeşidine göre 2 karbonlu (2C) etil alkol veya 3 karbonlu (3C) laktik asit oluşur. Bu evrede ATP üretimi yoktur. Buna rağmen bu evrelerin gerçekleşmesinin sebebi piruvat birikiminin önlenmesi ve NADH₂ lerin tekrar kullanılmasını sağlamaktır. Bu sayede glikoliz olayının dolayısı ile ATP üretiminin sürekliliği de sağlanmaktadır.

1
1
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.