Etkili not tutma teknikleri

Etkili not tutma teknikleri
Özellikle okulda dershanede ders dinlerken en büyük sıkıntımız olmuştur hep not tutmak. Aşağıda vereceğimiz 15 püf noktası uygulayarak bu konuyu artık kendinize sıkıntı etmekten kurtulun.
Bir çoğumuz aynı anda hem dinleyip hem de tutamamaktan dolayı bu işe küsmüş ve öğrencilik hayatımızı fotokopi notlarla ders çalışarak geçirmişizdir. Kimimiz defteri düzgün kullanmayı bilmemiştir, bazısının yazısı çok kötüdür. Ama mutlaka sınıfta iyi not tutan, okunaklı yazısı olan ve renkli kalemler arkadaşlarınız olmuştur ve bu kişileri defterleri fotokopiciye düşmüştür. Aslında bazı püf noktaları erken öğrencilik hayatımızda bize öğretilseydi bu sıkıntıları yaşamazdık. Maalesef eğitim sistemimizde göz ardı edilen ama çok önemli bir noktadır not tutmak. Kendi notlarınızı tutmak konuyu daha iyi anlama konusunda sizi her zaman bir adım öne çıkartır. Lafı daha fazla uzatıp vaktinizi harcamadan bakalım bu noktalar neymiş:
 
  1. Derse/sınıfa vaktinde gelin. Oturun sakinleşin, rahatlayın.
  2. Sınıfta iyi duyup görebileceğiniz bir noktaya oturun. Ayrıca sizi fiziksel olarak rahatsız edecek yerlerden de kaçının, mesela güneş vuran cam kenarı bir sandalye sizi ya uyutur ya pişirir.
  3. Spiralli defter kullanın, hani şu rahatça önü arkası çevrilebilen yazarken baş belası olmayanlardan. Ve tank gibi ağır veya büyük olmasın, rahatça önünü arkasını çevirebilesiniz.
  4. Mutlaka ama mutlaka yeni konuya geçerken boş ve temiz bir sayfadan başlayın, konu başlığı ve tarihi atarak tabi ki.
  5. Mümkünse gelmeden önce bugün ne anlatılacak acaba diye göz ucuyla bir konu başlıklarına bakın, böylece beyninizi uyaracaksınız ve gelecek bilgileri merak içgüdüsüyle sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan daha iyi kavrayacaktır. Eğer 1.adımdaki tavsiyemize uyup sınıfa erken gelebiliyorsanız, 5 dakika bu dediğimizi çok rahatlıkla yapabilirsiniz.
  6. Ders anlatan hocanın ses tonunu veya el hareketlerini değiştirdiği noktalara dikkat etmeye çalışın.
  7. Not alırken tahtada yazanların veya anlatılanların kelimesi kelimesine aynısını yazmaktansa kendi kelimelerinizi kullanmaya çalışın. Arkadaşınıza anlatır gibi basit ama anlayacağınız senli benli cümleler kurmaktan çekinmeyin.
  8. Zamanınız az, bu yüzden her cümleyi paragrafı yazmak yerine anahtar kelimeler kullanın.
  9. Kısaltmalar! Mutlaka ama mutlaka kısaltmalar kullanın, hatta kendi kısaltmalarınızı uydurun. Şahıslara komik isimler verin, uzun isimleri kısaltın, hatta günlük yaşamda kullandığınız argo kelimeleri kullanın :)
  10. Kurşun kalemlerle uğraşmak bazen insanı canından bezdirir, hiç uğraşmayın, kırtasiyelerde yazımı çok güzel ve ince uçlu tükenmez kalemler var. Not alırken zaten silgiyle silip düzeltmek gibi bir derdiniz olmamalı, zaten vaktiniz olmaz bunla uğraşmaya. Üstünü çizin kenara not alın, gerekirse up uzun bir okla alt satırlara geçin.
  11. Şekiller kullanın, yükseldi yerine üste bakan ok koyun. önemli yerlere büyük bir ünlüm işareti atın, paragraf açın, yıldızlar koyun, vs.
  12. Ortaokulda defter kontrolü yapıldığı dönemler artık bitti, defteri düzenli tertipli ve ekonomik kullanmaya çalışmayın. Amacınız hızlı olmak ve önemli şeyleri atlamamak. Kendinizi rahat hissettiğiniz büyüklükte ve satır aralığında yazın, rahat olun.
  13. Oldu da dalgınlıkla bir noktayı mı kaçırdınız, boş verin, orada büyük bir boşluk bırakın, kocaman bir paragraf parantezi açın, ya da ne isterseniz. Dersten sonra bir arkadaşınızdan veya hocanızdan rica ederek bu boşluğu doldurun.
  14. Soru sorun! Not tutmaya çalışırken anlamaktan da ödün vermeyin, anlamadığınız net olmayan bir nokta varsa soru sorun. Herkes anladı ben anlamadım, sonra kitaptan bakar anlarım demeyin, asla demeyin.
  15. Not defterinize belirli aralıklarla göz gezdirin. Çayınızı alıp ayaklarınızı uzatıp şöyle bir sayfaları tek tek geçin. A evet böyle bir şey vardı, hımm bu neydi..
Bu tavsiyelerimize mutlaka ama mutlaka kulak verin ve uygulamaya çalışın, unutmayın kimse doğuştan mükemmel yeteneklerle doğmuyor. Başarının bazı kuralları var, her oyunda olduğu gibi, bu kurallar saçma gelse de uygulanmalıdır. Yazılarımızda size anlattıklarımızdan ilginizi çekenlere bir şans verin.

Kaynak:Eğitim Sistem

43
6
52
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.