Fabl türünün ilk örneklerinden aslen Hint kökenli olan ve Türkçe'de Kelile ve Dimne adıyla bilinen eserde dürüstlüğün

Fabl türünün ilk örneklerinden aslen Hint kökenli olan ve Türkçe'de Kelile ve Dimne adıyla bilinen eserde dürüstlüğün
Fabl türünün ilk örneklerinden aslen Hint kökenli olan ve Türkçe'de Kelile ve Dimne adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hayvanlardır olan sorusunun cevabını vereceğiz.

ATV’nin vazgeçilmez yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster? 18 Şubat Pazar yeni bölümü ile ekranlarda izleyicileri ile buluştu. Kenan İmirzalıoğlu’nun sunumu ile yayınlanan yarışmada yarışmacıya sorulan Fabl türünün ilk örneklerinden aslen Hint kökenli olan ve Türkçe'de Kelile ve Dimne adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hayvanlardır sorunun cevabı merak konusu oluyor.

Soru : Fabl türünün ilk örneklerinden aslen Hint kökenli olan ve Türkçe'de Kelile ve Dimne adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hayvanlardır

A- Güvercin ve yılan
B- Çakal ve çakal
C- Karga ve tilki
D- Tavşan ve sırtlan

Doğru Cevap: Çakal ve çakal

"Kelile ve Dimne", aslen Hint kökenli bir eserdir ve masal/fabl türünde yazılmıştır. Bu eser, Prens Buzurmeher'e (Buzurugmeher) ahlaki değerlerin öğretildiği bir kitaptır. "Kelile ve Dimne", Pehlevi dilindeki bir Hint masalı olan "Panchatantra"nın Arapça'ya tercümesi olan "Kalila ve Dimna" adlı eserden türetilmiştir.

Eserde, hayvanlar aracılığıyla insan davranışları ve ahlaki prensipler anlatılmaktadır. Dürüstlüğü temsil eden karakter, genellikle çakal olarak betimlenirken, yalanı temsil eden karakter ise yine çakal olarak tasvir edilir. Bu durum, çakalın kurnazlığı ve çift yüzlülüğüyle ilişkilendirilmiştir.

Dolayısıyla, "Kelile ve Dimne"de dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne olarak çakallar kullanılmıştır. Bu eser, aynı zamanda Türk edebiyatında da önemli bir yere sahiptir ve "Kelile ve Dimne" adıyla Türkçe'ye çevrilmiştir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.