Farmakolog ne iş yapar

Farmakolog ne iş yapar
Kimya ve biyoloji derslerini seviyorsanız, ilaç bilimi (farmakoloji) de ilginizi çekiyorsa bu meslek tam size göre olabilir.

İlaçların ve diğer maddelerin insan ve hayvanların organları, hücre ve dokuları üzerindeki etkilerini araştıran, yeni tıbbi ilaçlar geliştiren kişidir.

Farmakologlar;

• Hangi hastalıklarda, hangi ilaçların kullanıldığını araştırır,
• İlaçların, metabolizma, hücre büyümesi, üreme, dolaşım, solunum ve sindirim sistemleri üzerindeki etkinliğini laboratuvarlarda klinik deneylerle araştırır,
• Eczacı ve tıp doktorları ile işbirliği yaparak insanlar ve hayvanlar üzerinde ilaçların denenmesini sağlar,
• İlaçların geliştirilmesinde, ilaç potansiyeli ve üretim metotlarının standardizasyonunda endüstriyel eczacılarla ortaklaşa çalışma yapar,
• Yiyecek koruyucuları, renklendirme maddeleri, toksik gaz ve deterjanların ve vücuda alınan diğer maddelerin insan dokuları ve organlarına ne gibi etkileri olduğunu laboratuvarlarda araştırır,
• Kanda ilaç düzeyini belirler.

Farmakolog olmak isteyenlerin güçlü bir belleğe sahip, fen bilimlerine ilgili, bir konuyu derinliğine araştırmaya ilgili ve istekli, objektif ve sabırlı kişiler olması gerekir. Yaratıcılık, meslekte başarıyı artıran bir etmendir. Farmakologlar genellikle üniversitelerde, hastanelerde ve ilaç endüstrisinde görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz, fakat ilaç ve kimyasal madde kokuludur. Kişi meslektaşlarıyla iletişim hâlindedir.

Mesleğin eğitimi, tıp, veterinerlik ve eczacılık fakültelerinin lisans eğitimi sonrası (yüksek lisans veya doktora eğitiminde) Farmakoloji Ana Bilim Dallarında verilmektedir.

İleri bir uzmanlık eğitimi olduğu için işsiz kalma riski yoktur. Farmakologlar, mesleğin eğitimi bittikten sonra tıp fakültelerinde araştırma görevlisi olarak kalabilirler. Halk Sağlığı Kurumunda (gıda, su denetimi bölümünde) çalışabilirler. İlaç şirketlerinde tıbbi müdür, ürün sorumlusu olarak veya araştırma-geliştirme laboratuvarında çalışabilirler.

Benzer Meslkeler;

  • Eczacı
  • Biyokimya Mühendisi
  • Tıp Doktoru

Kaynak:Eğitim Sistem

5
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.