Felsefe bölümü nedir

Felsefe bölümü nedir
Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Felsefe bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Felsefe Bölümü – Mesleği hakkında bilgiler :

Felsefe; varoluşun, bilginin, gerçeğin ve ahlakın doğası üzerine yapılan sorgulayıcı çalışmalara verilen genel addır. “Felsefe” Yunanca “bilgelik sevgisi” anlamına gelen kelimelerin kökeninden gelmektedir. Felsefe, insanların dünyayı deneyimleme biçimlerini analiz etmek için mantık ve akıl araçlarını kullanır. Kim olduğumuzla ilgili en temel soruların ele alınmasını içerir ve tarihin genişliğinde günümüze kadar felsefi düşünceyi inceler.

Etkili akıl yürütme ve tutarlı argümanlar oluşturma, ikna edici yazma yeteneğinizi geliştirir ve mantıksal ve eleştirel düşüncelerinizi geliştirir. Felsefenin çeşitli alt bölümleri, neden hayal ettiğimizden özgür olup olmayacağına kadar değişen soruları ele almaktadır.

Pek çok deneme, farklı felsefi kuramları tartışma ve metin oluşturma şansı ve felsefeyi daha fazla keşfetmek için çalışmalarınızı çeşitlendirme fırsatı bekleyin.

Felsefe bölümü eğitim süresi kaç yıldır

Felsefe bölümü, üniversitede sözel kısımdan tercih edebileceğiniz 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Felsefe bölümü mezunlarının belli bir unvanı yoktur.

Felsefe bölümü mezunu ne iş yapar

Felsefeyi keşfetme, bugüne dek ortaya atılmış olan kuramların değerlendirilmesi ve kitlelere doğru aktarımı konusunda çalışmalar gerçekleştirmektir.

Felsefe Bölümü Tanıtımı:

Maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi alanlarda düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek için inceleme ve araştırma yapılır. Başta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olmak üzere, bakanlıkların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirme ile ilgili birimlerinde çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar, liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Programın amacı: Felsefe programının amacı, maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi problem alanlarında düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek ve bu alanda inceleme, araştırma yapmaktır.

Programda okutulan belli başlı dersler: Üniversitelerin felsefe programlarında başlıca dallar genellikle sistematik felsefe, felsefe tarihi, bilim tarihi ve mantık başlıkları altında toplanır.

1. Sistematik Felsefe ve Mantık: Sistematik felsefe, “varlığın ve bilginin kaynağı, güzel, iyi ve doğrunun ölçüsü nedir?” gibi sorulara tarihsel süreç içinde verilmiş cevapları tartışır.

2. Felsefe Tarihi: Evren-toplum-insan üzerine geliştirilen düşünceleri tarih sırasıyla ve tarih yöntemiyle inceleyip karşılaştırarak değerlendirir.

3. Bilim Tarihi: İnsan düşüncesinin en önemli ürünü olan bilimin başlangıcı, gelişimi; bilim, felsefe, din, teknoloji ilişkisini toplumlararası bilgi alışverişi bağlamında ele alır.

Bu bölümde öğrenim gördüğünüz süre zarfında;

  • Felsefeye Giriş,
  • Mantık,
  • İnformel Mantık,
  • Felsefi İngilizce,
  • Felsefe Tarihi,
  • Varlık Felsefesi,
  • Etik,
  • Türkiye Cumhuriyeti Tarihi,
  • Yunan Tarihi,

gibi bilgiye dayalı derslerin var olduğunu söylemek mümkündür.

Gereken Nitelikler: Bu bölüme girebilmek için normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip, temel bilimler ve sosyal bilimler alanında başarılı olmak, soyut konularla uğraşmaktan hoşlanmak ve herşeyden önce entelektüel gelişmeyi amaçlamak gerekir.

Mezunların kazandıkları unvan ve yaptıkları İşler: Felsefe bölümünü bitirenlere felsefe lisans diploması verilir. Bir felsefeci mümkün olduğu kadar çok değişik alanlarda okur, okuduklarını tartışır ve fikir üretmeye çalışır.

Çalışma Alanları: Felsefe bölümü mezunları, başta Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, olmak üzere bakanlıkların eğitim ve kültür ile ilgili birimlerinde, TRT’de üniversitelerde, kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirmeyle ilgili birimlerinde değişik kadro ünvanları ile çalışma imkânı bulmaktadırlar. Öğretmenlik sertifikası olan mezunlar liselerde öğretmenlik yapabilirler. Düşünce üretebilme ve bunları yazılı olarak aktarabilme yeteneği olanlar yazar olarak basında iş bulabilirler; yeteneklerini kanıtlayanların isterlerse akademik çalışmaya yönelme olanakları da vardır.

Felsefe bölümü mezunlarının çalışma sahası hakkında bilgi vermek gerekirse; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Biriminin yayınlamış olduğu UNI-VERİ raporuna göre mezunların %46.3’ü eğitim sektöründe kariyerlerine devam etmeyi tercih ederken %28,4’ü kendi;

  • İnsan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri,
  • Hizmet sektörü,
  • Mesleki,bilimsel ve teknik faaliyetler,
  • İmalat,
  • İnşaat,
  • Kamu hizmetleri,
  • Kültür, sanat ve eğlence,
  • Tarım, orman ve balıkçılık,

ve benzeri alanlarda iş hayatlarına devam etmeyi tercih etmişler. Eğitim sektöründe ilerlemeyi düşünenler içinse birden fazla seçenek olduğunu söylemek mümkün;

  • Akademik kariyer,
  • Tarih öğretmenliği (formasyon),
  • Felsefe öğretmenliği (formasyon),

ve benzeri alanlarda çalışmalar gerçekleştirmek mümkündür.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.