Felsefi düşüncenin nitelikleri

Felsefi düşüncenin nitelikleri
Felsefi düşüncenin nitelikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan her zaman güvenilir bilgilere ihtiyaç duymuştur. Bu nedenle insan yaşadığı evreni, hayatı ve olayları bir düzenlilik içerisinde açıklamaya çalışmıştır. Hayatımızı belirleyen düşünceler, düşüncelerimizi belirleyen ise sorulardır. Thales (Tales), bu çerçevede ilk defa her şeyin başlatıcısı olan bir ilk nedeni akla dayalı olarak sorgulamaya başlayan ilk filozoftur. Thales , her şeyin kendinden çıktığı ilk nedenin ne olduğunu sorgulamıştır. Bu ilk nedeni “arkhe (ana madde) nedir?” sorusuyla araştırmıştır. Bu çaba akla dayalı bir eylemdir. Akıl, Yunancada “logos” sözcüğü ile dile getirilmektedir. Logos, doğru söz, konuşma, düşünce, akıl ve bilgi gibi anlamlara gelir. Bu kavramı ilk defa kullanan filozof Herakleitos (Hereklitos) olmuştur. Herakleitos da Thales gibi evrendeki değişim ve dönüşümün mitoslarda anlatıldığı gibi olmadığını düşünüyordu. Ona göre evrendeki değişimi belirleyen temel yasa “logos”tur. Herakleitos, logosu düşüncesinin temel ilkesi yaparak evreni bu ilke ile açıklamıştır. Filozoflar akla dayalı açıklamalar ortaya koymuştur. Her filozof kendi düşünce ve bakış açısını dile getirir.

  • Felsefi düşünce, bilgi, varlık, değer üzerine bir sorgulamadır.
  • Felsefi düşünce, refleksiftir.
  • Felsefi düşünce, yığılımlı ilerler.
  • Felsefi düşünce, eleştirel ve sorgulayıcıdır.
  • Felsefi düşünce, sistemlidir.

50
14
26
9
7
7
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.