Fem-i Muhsin nedir

Fem-i Muhsin nedir
Fem-i Muhsin nedir, Tecvidi öğrenmede öğreticiye (Fem-i Muhsin) olan ihtiyaç nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fem-i muhsin, Kur’an-ı Kerim, Kur’an’ı doğru ve güzel okuyan mahir (usta) okuyucu.

Tecvid ilmi hem teorik hem de pratik yönü olan bir ilimdir. Tecvidin teorik kısmı, Kur’an’ı doğru ve güzel okumayı sağlayan kurallarıdır. Pratik kısmı ise bu kuralların Kur’an okuma esnasında uygulanmasıdır. Her derste iyi bir öğreticiye ihtiyaç olmakla birlikte, uygulamaya ağırlık verilen ve sanat yönü bulunan dersler için öğretmen, vazgeçilmez bir unsurdur. Bu yönüyle meslek dersleri içerisinde öğretmene en çok ihtiyaç duyulan ders, tecvid ilminin uygulamalı olarak öğretildiği Kur’an-ı Kerim’dir.

Kur’an’ı doğru ve güzel okuyan mâhir (usta) okuyucuya “fem-i muhsin” denilir. Kur’an öğreniminde başarılı olabilmek için bir öğreticiden ders almak gerekir. Çünkü bir öğreticiden ders almayan Kur’an okuyucusunun harflerin mahreç ve telaffuzlarını tam olarak kavraması, tecvid kurallarını güzel bir şekilde uygulaması mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki Kur’an-ı Kerim eğitimi, hoca merkezli bir eğitimdir ve başarının sırrı da buradadır. Program, kitap, eğitim materyalleri, teknik donanım ve fizikî şartlar öğreticinin daha verimli olmasını sağlayan yardımcı ögelerdir. Kur’an-ı Kerim okurken yaptığımız hataların düzeltilmesi ancak bir öğretici ile mümkündür. O, bizim okuyuşumuzu kontrol eder. Harf ve kelimelerin doğru okunuşunu öğretir, gerektiğinde defalarca tekrar ederek hatalarımızı düzeltir. Özellikle, alışkanlık hâline gelen hatalarımızın tespiti ve düzeltilmesi Kur’an öğreticisinin büyük emeğini gerektirir. Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak için sesi kullanma becerisinin geliştirilmesine ve dudak talimine ihtiyaç vardır. Bunun için de Kur’an’ı tecvid kurallarına uygun olarak okuyan bir öğreticiden eğitim almanın yanı sıra sesli ve görüntülü öğretim materyallerinden faydalanmak da önemlidir. Bu tür materyaller bize kulak aşinalığı kazandırdığı gibi ezberlediğimiz bölümleri tekrar etme imkânı da sağlar.

278
302
94
130
42
45
255
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.