Filiz Nurullah, Kel Aliço ve Koca Yusuf hangi branşın önde gelen sporcularıdır

Filiz Nurullah, Kel Aliço ve Koca Yusuf hangi branşın önde gelen sporcularıdır
Filiz Nurullah, Kel Aliço ve Koca Yusuf hangi branşın önde gelen sporcularıdır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru :Filiz Nurullah, Kel Aliço ve Koca Yusuf hangi branşın önde gelen sporcularıdır

A- Cirit
B- Güreş
C- Artistik Jimnastik
D- Halter

Doğru Cevap: Güreş

Filiz Nurullah, asıl adı Ali Nurullah Hasan, (d. 1870, Karaali, Şumnu - ö. 1912, İstanbul), Türk güreşçi. 2,18 metre boyu ve 175 kilo ağırlığı nedeniyle Filiz lakabıyla anılıyordu. Ününü Osmanlı'da yaydıktan sonra, 1900 yılında Fransa'ya giderek Paris'te düzenlenen altın kemer turnuvasına katıldı. Avrupa'nın en önemli güreşçilerinin yer aldığı bu turnuvada şampiyon olduktan sonra ABD'ye, daha sonra da 1902 yılında İngiltere'ye geçti. Londra'da bir ay içinde yaptığı kırka yakın karşılaşmayı tuşla kazanıp, Macarların ünlü güreşçisi Çaya'yı da yendikten sonra, 1911 yılında güreşi bıraktı. İstanbul'a döndükten bir yıl sonra 1912'de öldü.

Kel Aliço (1845, Plevne - 1922, Edirne), Pomak asıllı Türk güreşçi. Kel Aliço, Bulgaristan'ın Plevne ili Červen Brjag beldesi, İskar Nehri kıyısındaki Kojnare köyünde doğmuş meşhur bir yağlı güreşçidir. Saçsız başından dolayı "kel" lakabıyla anılan Aliço, çok sert ve acımasız güreş tekniğinden dolayı "Gaddar Ali" olarak anılırdı. Güreşe küçük yaşta başladı. Yalnız döneminin değil, Türk güreşinin en büyük pehlivanlarından biri olarak tanındı. Abdülaziz'in ilgisini çekerek huzur güreşlerine katıldı. Yıldız Sarayı'nda şamdancı başılığa kadar yükseldi. Kırkpınar'da aralıksız 27 yıl başpehlivanlığı kazandı. 56 yaşındayken kendisine meydan okuyan çırağı Adalı Halil'i yendiğinde; Adalı, Aliço'dan 25 yaş daha küçüktü. Mezarı İpsala'nın Aliçopehlivan köyündedir.

Koca Yusuf (y. 1857 – 4 Temmuz 1898), gerçek adıyla Yusuf İsmail veya ring adıyla Korkunç Türk (The Terrible Turk), Türk güreşçi, Kırkpınar başpehlivanı. Mindere çıkan ve grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı olduğu sanılmaktadır. 1885 yılında Kırkpınar başpehlivanı olmuş; 1894 yılından itibaren Avrupa ve ABD'de devrin en ünlü güreşçileri ile güreşmiştir. 138 kilo sıkletindeki sporcu, 1,88 metre boyundaydı. ABD turnesinden ülkesine dönerken bir gemi kazasında yaşamını yitirdi.

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.