Galaksi çeşitleri nelerdir

Galaksi çeşitleri nelerdir
Galaksi çeşitleri nelerdir, galaksi nedir, farklı galaksi tipleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Galaksi çeşitleri; eliptik, spiral, çubuklu spiral ve düzensiz galaksiler olarak dört türe ayrılırmış. Eliptik galaksiler gerçekten elips biçiminde olur ve yeni yıldız oluşumu az olan genelde yaşlı yıldızlara sahip galaksilermiş. Evrende en çok sayıda görülen spiral ve çubuklu spiral galaksiler ise yıldızlar tarafından oluşturulmuş kollara sahipmiş. Bizim de içinde bulunduğumuz tür olan çubuklu spiral galaksilerde yaşlı yıldızlar çoğunluktaymış. Kainatın %3’lük bir kısmında ise düzensiz galaksiler varmış. Bu galaksiler küçük olduğu için genelde kendinden büyük galaksilerin uydusu gibi hareket ederlermiş.

Galaksiler, gök adalar olarak kabul edilmektedir. Galaksiler, yıldız sistemleri kümelerinden ve diğer gök cisimlerinden meydana gelmektedir. Galaksiler içinde milyonlarca ya da milyarlarca yıldızlar ve yıldız sistemleri bulunabilir. Güneş Sistemi’nin yer aldığı galaksi de Samanyolu Galaksisi olarak bilinmektedir.

Galaksi çeşitleri şekillerine göre farklılık göstermektedir. Üç çeşit galaksi bulunmaktadır. Bunlar, spiral galaksi, eliptik galaksi ve düzensiz galaksi şeklindedir. Spiral galaksi, huni tarzında sarmal bir yapıdan meydana gelir. Eliptik galaksi de dönen bir cisim yapısında bulunmaktadır. Düzensiz galaksi de düzensiz bir halde evrende yer almaktadır. Galaksilerin keşfi teknoloji ve bilimsel veriler ilerledikçe artmaya devam etmektedir.

Gaz ve toz bulutlarının, diğer gök cisimlerinin, milyarlarca yıldızın bir araya gelmesiyle oluşan sisteme galaksi (gök ada) denir. Güneş sistemi, Samanyolu Galaksisi’nde yer alır. İnsanlar yüzyıllar boyunca Samanyolu Galaksisi’nin tüm evren olduğunu düşünmüştür. Gök bilimci Edwin Hubble (Edvın Habıl) Samanyolu Galaksisi’nin evrendeki tek galaksi olmadığını aralarında uçsuz bucaksız boşluklar bulunan çok sayıda başka galaksilerin olduğunu ortaya koymuştur. Bunlardan en bilineni Samanyolu Galaksisi’ne yapısal olarak benzeyen ve Samanyolu’nun en yakınında bulunan Andromeda Galaksisi’dir. Andromeda Galaksisi şekil bakımından sarmal yapıdadır. Şekil bakımından dört tür galaksi vardır: sarmal galaksi, çubuklu sarmal galaksi, eliptik galaksi ve düzensiz galaksi.

55
157
52
114
51
14
288
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.