Geçmişten günümüze atom modelleri nelerdir

Geçmişten günümüze atom modelleri nelerdir
Geçmişten günümüze atom modelleri nelerdir, atom modellerinin tarihsel gelişimi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Geçmişten günümüze atom modelleri nelerdir

  • Dalton atom modeli (Bilardo topu modeli)
  • Thomson Atom Modeli (Üzümlü kek modeli)
  • Lewis modeli (Kübik atom modeli)
  • Nagaoka modeli (Satürn modeli)
  • Rutherford atom modeli (Gezegensel model)
  • Bohr atom modeli (Rutherford-Bohr modeli)
  • Gryziński atom modeli (Serbest düşüş modeli)
  • Schrodinger modeli (Elektron bulutu modeli)

MÖ 400’lü Yıllar, Maddeleri oluşturan en küçük taneciğe, bölünemez anlamına gelen “atomos” adını vermiştir. Günümüzde ise bu taneciğe atom denilmektedir.

1803 John Dalton, Atom konusunda ilk bilimsel yaklaşımı yapan bilim insanıdır. Ona göre atomlar, içleri dolu ve parçalanamayan berk kürelere benzemektedir.

1891 George Johnstone Stoney, Atomun içindeki negatif taneciklere elektron ismini vermiştir.

1897 John Joseph Thomson, Atomun daha küçük parçalardan oluştuğunu bulmuştur. Atomu üzümlü kek modeli ile açıklamıştır. Bu modele göre kek pozitif yükü, üzümler ise negatif yükleri simgeliyordu. Bu sayede atomun parçalanamaz fikrini ortadan kaldırmıştır.

1911 Ernest Rutherford, Pozitif yüklere proton ismini verip aynı zamanda pozitif yüklerin bulunduğu yere de çekirdek ismini vermiştir. Bu model, Güneş sistemine benzetilmektedir. Güneş, içi proton dolu çekirdeğe ve etrafında dolanan gezegenler de elektronlara benzetilmiştir.

1913 Niels Bohr, Elektronların çekirdeğin çevresinde istedikleri gibi dolaşamadığını, çekirdeğe belirli uzaklıklardaki katmanlarda dönebileceğini söylemiştir.

1930 Modern Atom Teorisi Günümüzde geçerliliğini koruyan atom görüşüdür. Bu Teori’ye göre, elektronlar çok hızlı hareket ettikleri için katmanların yerine, elektronların bulunma ihtimalinin yüksek olduğu elektron bulutlarında yer aldığı savunulmuştur.

1932 James Chadwick, Protonların çekirdekte yalnız olmadığını, burada yüksüz taneciklerin de (nötron) bulunduğunu keşfetmiştir.

İlk atom modelini kim bulmuştur?

Dalton atom modeli, John Dalton’un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur. Dalton’un atom kuramına göre elementler, kimyasal bakımdan birbirinin aynı olan atomlar içerirler. Farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır.

Şu anda hangi atom modelini kullanıyoruz?

Günümüzde, modern atom modeli, yapılan tüm güncel bilimsel çalışmaların son durumunu içermektedir. Modern atom modeli, Bohr atom modelinden sonra oluşan günümüzün atom hakkındaki görüşlerini açıklayan bir teoridir. Modern Atom Modelinin bir diğer ismi Kuantum Atom Teorisi’dir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.